Glasbena šola Svet glasbe

Neverjetno! Džamija v Ljubljani je dobila uporabno dovoljenje!?

slika: Domovina

Po poročanju STA je džamija oziroma Islamski verski in kulturni center na Parmovi ulici v Ljubljani danes prejela uporabno dovoljenje. To je za 24ur.com potrdil generalni tajnik Islamske skupnosti v RS Nevzet Porić.

Molitve po novem letu

Trenutno še v fazi nabave opreme, molitve v džamiji pa bodo najverjetneje začeli izvajati po novem letu. Po poročanju portala Celjski glasnik je trenutno še v fazi nabave opreme, molitve v džamiji pa bodo najverjetneje začeli izvajati po novem letu. Nameravajo pa do konca leta zaključiti še vsa obrtniška dela, do konca februarja pa naj bi nabavili še vso notranjo opremo. Molilnico naj bi verniki začeli uporabljati po novem letu. Slovesno otvoritev imajo v načrtu po postnem mesecu prihodnje leto, ki ga bodo muslimani zaključili konec maja 2020, tako je za portal razkril mufti Nedžad Grabus.

V letu 2018 Islamska skupnost pridobila skoraj 11 milijonov evrov novih sredstev za dokončanje investicije. Tako je uspelo Muftiju Grabusu in njegovi ožji ekipi oblasti v Katarju prepričati, da ob že doniranih 15 milijonih evrov, s katerimi so zaključili prvo fazo gradnje, prispevajo še 10,8 milijona evrov. S tem zneskom naj bi projekt zaključili, brez opreme. Na 35 milijonov evrov je ocenjena vrednost celotne investicije.

Kot piše Domovina.je, se največ resnih pomislekov in kritik vrti okoli porekla donacij ter potencialnih možnosti za razvoj skrajnih islamskih nazorov oz. skupin. Dejstvo namreč je, da so zadnja leta po Evropi oblasti v več islamskih kulturnih centrih odkrile določene celice in skupine, ki so se radikalizirale oz. začele usmerjati v skrajne, fundamentalistične razlage islama ter ponekod tudi novačile in urile teroriste.

Pogosti finančni podporniki islamskih skupnosti po Evropi so arabske države ali premožni zasebniki, pri tem pa prednjačijo (bogate) sunitske zalivske države. Kdor vsaj malo spremlja dogajanje na Bližnjem vzhodu, ve, da tam skorajda ni države oz. vlade, ki ne bi tako ali drugače podpirala določenih terorističnih aktivnosti – ponavadi sicer na regionalnem nivoju in redko v smislu džihadistov v slogu Islamske države.

viri: Celjski glasnik, domovina

MG