Glasbena šola Svet glasbe

Še en Šarčev človek pod drobnogledom KPK? Tokrat Damir Črnčec!

KPK po poročanju POP TV preučuje morebiten konflikt interesa generalnega sekretarja v kabinetu premiera Marjana Šarca Damirja Črnčeca zaradi povezave njegovega zavoda Iglu z ameriškim Westinghouseom, ki je največji dobavitelj Neka in bi lahko, če bi se Slovenija odločila zgraditi drugi blok nuklearke, bil v igri tudi pri dobavi za drugi blok.

Črnčeca preiskuje KPK?

Črnčec je v začetku leta za direktorico Inštituta za globalno upravljanje (Iglu) imenoval Zvonko Truden, ki je hkrati tudi zastopnica krške podružnice podjetja Westinghouse Electric (Asia) iz Švice, torej podružnice ameriške multinacionalke, je poročal Požareport. Toda reaktorja družba po navedbah Dnevnika ni dobavila prek omenjene švicarske podružnice, saj je bila ta ustanovljena več kot 15 let po odprtju Neka.

Trudnova je računovodkinja, že od leta 1998 direktorica v družbi Westinghouse Krško, saj po takrat veljavni zakonodaji tujec ni mogel imeti upravljalske funkcije v družbah s sedežem v Sloveniji. Vodenje Igluja je prevzela januarja letos, ko je njihovo družinsko podjetje prevzelo vodenje računovodstva. Vse od takrat zaradi funkcije ustanovitelja Črnčeca Iglu ne posluje in nima ne prihodkov ne zaposlenih.

Zakaj je Črnčec vodenje Igluja zaupal Trudnovi, ni znano, Dnevnik pa domneva, da za njenim prihodom v Iglu stoji Vida Žurga, ki je od februarja letos članica uprave Telekoma Slovenije. Ta je tudi ustanovila Iglu, a leta 2015 iz njega izstopila in ga prodala Črnčecu, s katerim sta povezana tudi študijsko. Črnčec je bil leta 2017 njen mentor pri doktorski nalogi.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je v torek za POP TV dejal, da je morda Črnčec v trenutku, ko je prevzel funkcijo v vladi, res izpolnjeval pogoje in komisiji prijavil lastništvo podjetja, toda takrat se po njegovih besedah ni vedelo, da je direktorica zavoda postala Trudnova, ki je povezana z Westinghouseom. In da je ustanoviteljica Igluja postala članica uprave Telekoma Slovenije, po Štefanecovih besedah ne more biti naključje.

Kako pa bo reagiral predsednik vlade?

MG