parlament
Slovenski parlament, foto: NSi

Danes je ponedeljek, začetek tedna, za poslance pa “dekonstruktivna” nezaupnica, Opozicija bo na izredni seji skušala spodnesti vlado.

Nezaupnica je tu. Pritiski se nadaljujejo

Zakaj današnjem poizkusu rušenja vlade pravijo brezupnica? Ker je v bistvu res. Neverjetni poskusi opozicije, da prevzamejo vlado se vrstijo že od prvega dne vladanja Janeza Janše. Neverjetni pritiski, norčevanje, grožnje s smrtjo, laži, potvarjanja dejstev s strani opozicije in zavajanja s pomočjo levih medijev so pripeljali do točke, katera je na vrsti danes. Konstruktivna nezaupnica vladi Janeza Janše je sicer popolnoma legitimen poskus zamenjave oblasti, a se je zgodil šele takrat ko so “kulovci” sprevideli, da se vlade ne menja z ulico in da menjave ne bodo naredili pritiski in grožnje s smrtjo.

Zadnji poskusi pritiskov na poslance koalicije

Pritiski opozicije na določene poslance pa ne pojenjajo niti za hip. Kot piše Požareport, se pri Kul bojijo, da večina poslancev vladne koalicije plus Jelinčičeva SNS fizično ne bi prevzeli glasovnic, kar bi pomenilo dodaten pritisk na morebitne prestopnike iz vrst vladne koalicije. Mnogi so prepričani, da bo recimo Janja Sluga, vodja poslanske skupine SMC, glasovala za Erjavca, ker naj bi bila že “njihova”, po drugi strani pa Erjavec lahko – med poslanci Desusa – zanesljivo računa zgolj na glas poslanca Jurija Lepa. Uvodnega stališča poslanske skupine SMC na današnji seji pa ne bo predstavila Slugova, ampak namestnik vodje poslanske skupine Gregor Perič. Po naših Požareporta informacijah naj bi se zadnje dni dogajali tudi močni pritiski na poslanko SMC Matejo Udovč in pritiski, če ne kar grožnje družine Juri (znanih bratov Franca in Aurelia Jurija, znanega tudi po svinger aferi) na poslanca italijanske narodnosti Feliceja Žižo. Toda Žiža in poslanec madžarske narodnosti Horváth Ferenc naj ne bi prevzela glasovnic, da se učinkovito znebita tega bremena, poleg tega velja nenapisano “fer” pravilo, da poslanci obeh narodnosti niso jeziček na tehtnici pri tajnem glasovanju o nezaupnici za predsednika vlade.

slika: Top news / zajem slike

Opozicija ima le 40 glasov?

Današnji dan lahko  torej zagotovi dvoje. Popoln polom opozicije, ki ima v bistvo zagotovljenih le 40 glasov, zelo malo verjetno pa je, bi se približali številki 46. Če pa bi jim slučajno uspelo, pa je odgovor naslednje prihodnosti Slovenije na dlani, predčasne volitve. Danes bo v parlamentu zanimivo. Kar 10 ur je zagotovljenih za razpravo. Tako Janša, kot Erjavec pa imata na voljo vsak po eno uro. To bo pravi TV show, z neposrednim prenosom, kar hoče izkoristiti tudi opozicija za svojo reklamno blatenje vlade, podtikanje in laži. In če je koordinator Levice na zadnji tiskovni konferenci napovedal kar 50 glasov podpore, se resno sprašujemo, ali je z njim mentalno zares vredu.

Neposredni prenos izredno seje si lahko ogledate tudi na prvem programu Nove24TV s komentarjem Aleksandra Ranta in Borisa Tomašiča.

Dogodke v parlamentu bomo spremljali tudi mi z raznimi kratkimi zanimivostmi iz parlamenta.

Neposredni prenos preko Nove24TV si lahko ogledate na spodnjem videu od 10.ure dalje!

UREDNIŠTVO E-MARIBOR