NOROST! Ustavno sodišče NAD zdravjem ljudi?

sodišče
slika: demokracija

Danes je Ustavno sodišče izglasovalo še eno neumnost, s katero se je postavilo na stran tistih, ki so pomagali širiti nevarni in smrtonosni koronavirus med ljudi.

Omejevanje protestov, je bilo nezakonito?

Ustavno sodišče, kjer so očitno večino prostora dobili sodniki leve politične sfere, je še enkrat udarilo po ukrepih za preprečevanje koronavirusa. Najnovejša sramota Ustavnega sodišča je ta, da so bili vladni odloki o omejitvi gibanja in združevanja zaradi preprečevanja širjenja covida-19 v delu, v katerem so prepovedovali shode oz. jih omejevali na do 10 udeležencev, neskladni z ustavo, saj ni bilo izkazano, da bi bila takšna omejitev nujna.

Kot navaja ustavno sodišče, je splošna in vnaprejšnja prepoved protestov nujna v demokratični družbi samo, če obstaja resnična nevarnost, da bodo protesti povzročili posledice za varovane pravne dobrine, ki jih ni mogoče preprečiti z drugimi, manj strogimi ukrepi. Za vnaprejšnjo prepoved mirnih zbiranj ne zadostujejo gole domneve, da bodo zaradi njih ogrožene varovane pravne dobrine. To pomeni, da za utemeljitev nujnosti posegov v pravico do mirnega zbiranja ne zadostuje sklicevanje na splošno epidemiološko stanje in število okuženih, ampak mora oblast posebej skrbno preučiti možnosti za uskladitev obeh pravic.

Torej je divjanje, dretje, sovražnost in vse ostalo, kar pridelajo levičarski protesti več, kot zdravje ljudi? Ustavno sodišče je po domače, za neustavno opredelilo odlok, kjer je stroka, na podlagi izredno slabe epidemiološke slike, Slovenija je bila celo na črnem seznamu, omejila stike z ljudmi. Po mnenju ustavnega sodišča, pa bi moral pustiti proteste neglede na število, kjer ljudje vpijejo, se družijo in ne upoštevajo ukrepov za preprečitev koronavirusa? 

Ustavno sodišče je torej povozilo stroko, povozilo je zdravje ljudi, povozilo je varovanje zdravja. In bog ne daj, da koronavirus v Sloveniji spet doseže razsežnosti z leta 2020. Bo ustavno sodišče odgovorno tudi za nove obolele in mrtve?

P.M.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.