Nov incident: Migranti opustošili vikend, v donatu skuhali špagete in “posrali” okolico

Potem ko so v Beli krajini preteklo sredo ugrabili 79-letnega domačina in ga zvezanega odpeljali proti italijanski meji, ga tam izpustili, sami pa pot nadaljevali v Italijo, je odjeknilo. Na Dolenjskem in v Beli krajini je vse večji strah zaradi migrantov. Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini je v Črnomlju celo pripravila protest za varovano mejo in varnost občanov. Pišejo Slovenske novice.

Vse več srečanj z ilegalnimi migranti, ki jih ograja ne ustavi

Vse več ilegalnih prehodov državne meje na območju Bele krajine spravlja v obup tamkajšnje prebivalce. Srečujejo jih podnevi in ponoči, vlamljajo jim v nenaseljene hiše, brunarice in druge začasne objekte. Življenje ob meji pa  postaja neznosno, vedo povedati domačini.

Zakurili sredi brunarice

Nekemu domačinu so sredi brunarice celo zakurili, v hišo v Miličih pa vdrli in v donatu (očitno so mislili, da je voda) kuhali špagete, kar jim je povzročilo prebavne motnje, lastnik pa je moral potem počistiti številne precej razredčene človeške iztrebke. Prav tako domačine zelo motijo smeti, ki jih pribežniki v gozdu puščajo za sabo. Čeprav migranti do zdaj naj nebi bili nasilni, pa to ne pomeni, da se nasilje ne bo začelo.

Številke govorijo same

Policisti so do 10. maja letos pri nezakonitem prestopanju meje na območju Bele krajine prijeli 853 pribežnikov, lani do konca maja 959 oseb. Letos je na območju novomeške policijske uprave 110 tujcev zaprosilo za mednarodno zaščito, v center za tujce so namestili še 55 mladoletnikov brez spremstva. Preostale tujce so na podlagi sporazuma vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Ćeprav so vzkliki na shodu v Črnomlju jasno povedali kaj želijo: Vojsko na mejo! Očitno tega vlada ni slišala.  

M.G.