slika: Nova24TV

Kot navaja Planet TV-ja naj bi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek posegla v razpis za direktorja državne družbe SODO, s sedežem v Mariboru.

Kaj je družba SODO?

Kaj je v bistvu družba SODO? Gre za neodvisnega koncesionarja, ki upravlja električno omrežje. Državno podjetje SODO ima sedež v poslopju sredi Maribora in je v 100-odstotni lasti države, na leto pa obrnejo več kot pol milijarde evrov, ki jih plačajo uporabniki električne energije kot omrežnino. Bratuškova naj bi v razpis posegla zato, da bi na vrh družbe postavila svojega kandidata?

Kako naj bi Bratuškova posegla v razpis?

Razpis za direktorja državnega podjetja SODO je bil javno objavljen pred dobrim mesecem. Vodilnega je zadnjih osem let samostojno imenoval nadzorni svet. Po informacijah novinarjev iz Planet TV-ja, pa naj bi Bratuškova prek predsednice nadzornega sveta poskušala preklicati razpis, a ji ni uspelo. Zato naj bi kar sredi odprtega razpisa predlagala menjavo statuta. Statut so spremenili tako, da so po novem nadzorniki direktorja lahko imenovali le s soglasjem ministrice Bratuškove oziroma vlade. In vlada je predlog sprejela, A glej ga zlomka, le dva dni po tej spremembi, naj bi se na odprti razpis ob aktualnem direktorju prijavil še protikandidat.

A nadzorni svet, je kljub domnevnemu posegu Bratuškove nadaljeval postopek izbire direktorja in se sešel 23. avgusta ter začel odpirati vloge. Ker člani menda niso popustili pritiskom, naj bi deset minut po seji nadzornega sveta ministrstvo Alenke Bratušek poslalo na vlado zahtevo za menjavo nadzornika, ki ni bil poslušen. Gre za Damirja Ivančiča. Vlada ga je na pobudo ministrice zamenjala s Hinkom Šolincem, ki je na ministrstvu Alenke Bratušek zaposlen kot direktor direktorata za energijo.

In kaj na to pravi Bratuškova? “Jasno želim povedati, da na postopek izbire predsednika nisem vplivala. ” In to je v pisni izjavi danes pojasnila predsednica NS. “Sama Mojce Soža ne poznam in z njo nisem govorila. Sem pa predlagala spremembo akta, da vlada kot lastnik na koncu da soglasje k direktorju. Vse postopke izbire, tudi končne izbire, še vedno vodi NS, tako kot je bilo to do zdaj.” Dodala je, da je zanjo važno samo to, da je predsednica NS zapisala, da kot ministrica ni sodelovala pri razpisu.

vir:; RTV SLO, Planet TV

MG