..
Obveščam Vas, da na naši spletni strani potekajo vzdrževalna dela, zato se vam že vnaprej opravičujemo za morebitne nevšečnosti. Hvala za razumevanje.

Nova odkritja! Sporni posli Golobovega GEN-i-ja tudi v Makedoniji?

Robert Golob, (zajem slike)

Neverjetni molk osrednjih slovenskih medijev glede spornih poslovanj (takrat še) Golobovega GEN-i-ja. A na jugu se odkrivajo nove barabije. Tokrat naj bi šlo za sporne posle v Makedoniji.

Portal Prava.si je razkril, da je neznano kam, v tujih hčerinskih družbah GEN-I v Srbiji, Albaniji in v BiH “izginilo” 81 milijonov evrov. Očitno se v Sloveniji zaradi tega nihče preveč ne sekira. Nekdanji direktor in odgovorna oseba za vse te sporne posle po Balkanu je namreč predsednik vlade Robert Golob. In namesto, da bi preiskovalna komisija državnega zbora RS ustanovila komisijo, ki bi take nepravilnosti obravnavala, krščanska NSi, Golobu drži “štango”.

Tu je makedonska zgodba. Leta 2012 je makedonska Komisija za varstvo konkurence vložila ovadbo o prekršku zoper štiri trgovce z električno energijo zaradi suma, da so ustvarili kartel kjer so s svojimi ponudbami narekovali cene za uvoz električne energije. Razpis je potekal januarja 2012. Dve izmed družb sta bili tudi GEN-I in Rudnap. Razkriva portal Prava.si.

Ob koncu leta 2012 je tudi urad makedonske caritne zaračunal dodatne finančne penale za carino, ker bi se naj trojica izogibala na različne načine plačila dajatev. Komisija za varstvo konkurence je 27. 3. 2012 vložila ovadbe o prekršku. zoper štiri podjetja za trgovanje z električno energijo zaradi suma da so prekršili zakon s tajnim dogovarjanjem o svojih ponudbah za razpis za nabavo el januarja 2012 lansiral ELEM.

Komisija je menila, da je utemeljeno sumila, da so štiri družbe – GEN – i, Rudnap Group, ESPADA in EFT – ustvarili kartelno organizacijo, da bi lahko narekovali cene za uvoz električne energije in imajo prednost pred drugimi podjetji, ki prav tako kandidirajo na tem razpisu.

In zanimivo… Novembra 2012 makedonski carinski urad je sporočil, da med rutinskimi pregledi primerjave količin električne energije v državi, ki je opravila carinski pregledi s podatki o količinah uvoz, izvoz in električna energija, ki je opravila prenosnega sistema za obdobje 2010–2012.

Carinski urad je ugotovil večje nepravilnosti pri tri trgovska podjetja z elektriko, nato pa so bili sprejeti sklepi za doplačilo od carine za približno 113 milijonov denarjev (EUR 1,8 milijona evrov).

V prvem primeru se je izognilo podjetje iz Skopja carine v skupni vrednosti približno 79,4 mio denarjev (1,3 mio EUR). V letih 2011 in V letu 2012 je družba skupaj predala 154.790 MWh elektrike, nekaj pa uvožene električne energije je bil nezakonito odstranjen izpod carinskega nadzora, ne da bi plačal znesek carine na 71,6 mio denarjev (1,16 mio EUR).

V drugem primeru pa se je podjetje iz Skopja izognilo plačilu carine v višini približno 30 milijonov denarjev (0,5 milijona evrov), Carinski urad pa je sprejel dve odločbi o doplačilu carinskega dolga. 

V tretjem primeru Urad zaračunal dodatne carine v višini 3,5 miodenarjev (0,06 milijona evrov) za elektriko, ki je bila namenjena enemu podjetju, a dejansko preprodana brez plačila ustreznih  davkov. Uradna izjava ne identificira podjetij, ki so utajila davke. Vendar se jeje neuradno izvedelo iz „vladnih virov“, da sta to bili podjetji Rudnap in Gen – i. 

Več o makedonskem škandalu, v katerega je vpleten tudi Gen-i, in odgovorni direktor Robert Golob, pa razkrivajo tudi mediji. Barabije Gen-i, si lahko preberete. Macedonia: The electricity trading cartel and tax evasion cases (stran 32-33).

AVTOMOBILI P.R.
AVTOMOBILI P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
65%
1km/h
0%
12°C
14°
9°
11°
Fri
11°
Sat
7°
Sun
3°
Mon
1°
Tue

TWEET DNEVA

 

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.