Nataša Švikart z županom Arsenovičem

Gre za zagotovo eno največjih humanitarnih kraj, kakšnega humanitarnega društva pri nas Mariborčanka Nataša Švikart, ki se je gibala bolj v krogu leve politične bo zagotovo, če ji bodo vse dokazali, veljala za največjo humanitarno goljufinjo v Sloveniji.

Goljufala in za donacije izrabljala dobre ljudi?

Zbiranje denarja za operacijo danes skoraj sedemletnega dečka Gala Štefliča iz Dupleka je spremljalo nemalo nejasnosti in tudi, zdaj je že jasno, kaznivo dejanje. Razkrilo se je, da je društvo Maus še eno društvo, ki je po domače zbiralo in razdeljevalo denar in da je nadzor pobiranja in porabe prostovoljnih prispevkov nujno potreben.

Kot piše Večer, je Švikartova zbrane prostovoljne prispevke verižila tako, da je namensko donirani denar za enega otroka dala tudi drugim otrokom, za katere je sicer tudi zbirala denar, kljub temu da njim denar konkretno ni bil doniran. Preprosto povedano, kar so ljudje darovali enemu, je dala drugemu, kar je zbrala zanj, je dala naslednjemu in tako naprej v verigi.​ “Denarna sredstva je porabila za svoje potrebe, poleg tega pa je nekaterim upravičencem dodelila več denarnih sredstev, kot jih je dejansko za njih zbrala.

Kriminalistično so svojo preiskavo na podlagi dodatnih ugotovitev razširili na skupno kar 21 oseb, za katere je Švikartova preko društva Maus zbirala denar.

Donacije tudi za humanitarkino plačo?

Švikartova naj bi si iz donacij delno izplačevala plačo, kupila je vinjeto za avtomobil, plačala kakšno poslovno kosilo, prav tako pa ni imela sklenjenih pogodb za posameznike, za katere zbirala denar. Je pa zanimivo, da je večina oškodovancev prejela več denarja, kot se lahko s papirnato sledjo dokaže, da ga je društvo Maus zanje zbralo. Društvo je namreč zbiralo denar s SMS-donacijami, z nakazili na transakcijski račun in gotovino v trgovskih centrih. Prav za tako zbrano gotovino se ne ve, koliko je bilo dejansko donirane, saj se ob koncu dneva niso vodili zapisniki in škatle z denarjem niso bile niti zapečatene.

Kriminalisti bodo zagotovo še stiskali obroč okoli kradljive humanitarke, kateri je zanimivo, prav Večer, želel nameniti lento za humanitarko leta. Se je pa Nataša Švikart muzala tudi okoli župana Arsenoviča in se na “paradi ponosa” v Mariboru z njim tudi slikala. A ne glede na to, kaj bodo Švikartovi kriminalisti dokazali in česa ne, gre za sprevrženo dejanje nekoga, ki svojo željo po pomoči, spreobrne v čisto navadno krajo na plečih dobrih in srčnih ljudi.

MG