Novembra se je brezposelnost ponovno zamanjšala

Po podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje se je v novembru brezposelnost ponovno zmanjšala. Konec novembra letos so na zavodu beležili 82.415 brezposelnih, kar je 578 oseb oziroma 0,7% manj, kot v oktobru in skoraj 15% manj kot novembra lani. V prvih enajstih mesecih se je na zavod prijavilo 74.154 brezposelnih. V primerjavi z lansko statistiko je to kar 8% manj kot lani v istem obdobju.

V novembru je bilo novih prijavljenih brezposelnih oseb na Zavodu 6.455, kar je za 33,3 % manj kot oktobra in 12,1 % manj kot novembra 2016. Med novo prijavljenimi je bilo največ brezposeln zaradi izteka zaposlitev za določen čas, sledijo jim iskalci prve zaposlitve ter trajno presežni delavci in stečajniki.

V nekaterih območnih službah Zavoda se je brezposelnost v novembru kljub tem kazalnikom povečala, to so območna služba Koper (+2,0 %), Nova Gorica (+0,6 %), Murska Sobota (+0,6 %), Kranj (+0,2 %) in Sevnica (+0,1 %). V  vseh ostalih območnih službah pa se je zmanjšala, najbolj v območni službi Celje (-2,4 %), sledi Velenje (-1,7 %), Ptuj (-1,5 %), Novo mesto (-1,2 %), Ljubljana (-1,0 %), Trbovlje (-1,0 %) in  tudi v mariborski (-0,8 %).

Delodajalci so novembra iskali največ delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih (526), voznike težkih tovornjakov in vlačilcev (398), natakarjev (363), čistilce, strežnike, gospodinjskih pomočnikov (330), prodajalcev (298), strokovne sodelavce za zdravstveno nego (243), zidarje (239), varilce (224), itd.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.