Kam z Mariborsko knjižnico?

Mariborska knjižnica je že več kot dve desetletji v neprimernih in premajhnih prostorih. Ureditev primernih prostorov za mariborsko knjižnico je župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec želel izpeljati že od nastopa mandata dalje. Po zadnjih načrtih se bi naj Mariborska knjižnica preselila v stavbo nekdanje Probanke v Mariboru, na Trgu Leona Štuklja.

Projekt za ureditev Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu, je že obstajal pred nastopom mandata župana Fištravca. Po tem projektu naj bi se knjižnica gradila na Rotovškem trgu, okrog več kot 500 let starih objektov in 15 metrov pod zemljo. Vrednost tega projekta je bila ocenjena na 20 milijonov evrov. Županstvo je bilo do tega projekta skeptično, zato so iskali drugo lokacijo. Predlagane lokacije za knjižnico, zraven že obstoječih prostorov na sedanji lokaciji, so bili še prostori Centra za socialno delo z možnostjo selitve v SDK na Trgu Leona Štuklja, do Trgovsko poslovnega centra City in zgradba Probanke na Trgu Leona Štuklja.

Po zadnjih informacijah je stavba nekdanje Probanke, za knjižnično dejavnost statično neustrezna. Iz Mestne občine Maribor so sporočili, da je knjižnična dejavnost specifična, da s polnimi knjižnimi policami nastajajo večje obremenitve in zato so določene statične zahteve. Sedaj bi bili v stavbo Probanke potrebni dodatni gradbeni posegi, ki bi terjali večji finančni zalogaj, vendar je vse izvedljivo – veliko je odvisno tudi od lastnika stavbe, koliko je pripravljen na pogajanje o ceni stavbe. Možnosti umeščanja knjižnice v prostore Probanke se Mestna občina Maribor ni dokončno odrekla, saj še niso bile preverjene vse možne finančne variacije, zato tudi v javnost niso želeli posredovati parcialnih in delnih informacij.

Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak, ki se je s selitvijo knjižnice v prostore Probanke strinjala, je povedala, da se ji je stavba zdela primerna z vidika kvadrature in lokacije, da pa je ves čas opozarjala, da mora biti ustrezna tudi statika.

J. L.

 

.

VREME

Maribor
oblačno
79%
2.6km/h
100%
9°C
11°
7°
8°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.