PREDSTAVITEV Janez Polkukar kandidat ministra za zdravje
Janez Polkukar

Kandidat za ministra za zdravje Janez Poklukar se že od 9.00 predstavlja odboru za zdravstvo. Kot največji zdravstveni težavi v Sloveniji je izpostavil starajočo se populacijo in življenjski slog, zaradi katerega izstopajo srčno-žilne bolezni in rak.

Predstavitev kandidata za ministra za zdravje Janeza Poklukarja je bila ustrezna.

V predstavitvi je v uvodu priznal, da bi bil precej raje v ambulanti, vendar meni, da bi na ministrskem položaju lahko naredil več za ljudi. Poudaril je, da ni član nobene stranke ali kvote, ampak je sem prišel “postavit neke gabarite za uspešno nadaljnje delo”.

Poklukar je spomnil, da je leta 2014 postal direktor Splošne bolnišnice Jesenice, kjer so se spoprijeli s slabim finančnim položajem, nato pa skupaj s stroko postavili bolnišnico na pravo pot, leta 2019 pa je v podobnih razmerah prevzel še vodenje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

O zdravstvenem resorju je dejal, da bi ga prevzel verjetno v enem od najtežjih trenutkov, saj so za njim težka finančna leta in pomanjkanje kadra, hkrati pa je tukaj še epidemija, ki narekuje delovni ritem. “Pomembno je, da oskrbo dobiš takrat, ko jo potrebuješ,” je dejal o omogočanju vzdržnih čakalnih vrst. Temeljiti je treba na močnem primarnem zdravstvu, zato je treba še naprej krepiti zdravstvene domove in njihove programe, krepiti referenčne ambulante in centre zdravja – preventiva mora biti dostopna vsem, je prepričan kandidat za novega ministra.

Kot največji zdravstveni težavi je izpostavil starajočo se populacijo in življenjski slog, zaradi katerega izstopajo srčno-žilne bolezni in rak. “Glavni cilj mora biti opolnomočenje državljana, kako se mora vesti, da čim več pripomore k svojemu zdravju,” meni.

Glede skrajševanja čakalnih vrst je dejal, da je treba odpraviti administrativne ovire pri pripravi čakalnih seznamov in ustaviti čezmerno napotovanje na zdravstvene storitve. Pri optimizaciji zdravstvenega varstva je poudaril pomoč sodobnih tehnologij pri vzpostavitvi komunikacijskih kanalov med strokovnjaki na različnih ravneh zdravstva, saj ljudje zdaj “z napotnicami brzijo od specialista in do specialista”, ključna je integrirana zdravstvena oskrba na vseh ravneh, predvsem geriatričnega pacienta. Piše RTV SLO.

PREDSTAVITEV KANDIDATA JE BILA USTREZNA. ZA PODPORO JANEZU POKLUKARJU JE GLASOVALO 10 POSLANCEV, ŠTIRJE SO BILI PROTI.

PM