slika: blog.uporabnastran.si

Državni zbor je potrdil nov protikoronski zakon, s katerim se vlada pripravlja na drugi val epidemije covida-19. Tudi tokrat je poudarek na ohranitvi delovnih mest, širjenje virusa bi preprečili z mobilno aplikacijo za sledenje okužbam.

Novi ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa

Predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 podaljšuje ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija z možnostjo podaljšanja še do konca septembra.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.: “S prvimi tremi paketi ukrepov smo do sedaj uspeli ohraniti 260.000 delovnih mest!”
  • Nadomestila plač za delavce v karanteni, ki jim delodajalce ne bo mogel organizirati dela na domu, bo do konca septembra prevzela država. Višina nadomestila bo odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni, pri čemer bodo tisti, ki jim bo karantena odrejena zaradi stika z okuženo osebo v času opravljanja dela, prejeli nadomestilo v višini, kot če bi delali.
  • Medtem tisti, ki bodo zavestno odšli v državo z rdečega seznama in jim bo ob vrnitvi odrejena karantena, povračila razen v določenih primerih ne bodo prejeli. Poslanci so se s tem večinoma strinjali
Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19  je v današnjem glasovanju v državnem zboru podprlo 50 poslancev, poleg koalicijskih tudi SNS in en poslanec LMŠ. Proti jih je bilo 23, večinsko v Levici, SD in LMŠ.
  • Za financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih v javni mreži ter Zavodu RS za zaposlovanje namerava vlada v proračunu zagotoviti 31 milijonov evrov. Predvsem domovi za starejše so kadrovsko podhranjeni, kar se je nabiralo desetletja, v tej krizi se je še posebej potrdilo, je pojasnil Cigler Kralj, Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
  • Koriščenje turističnih bonov, ki so se po ministrovih besedah izkazali za pravo uspešnico, bo po novem mogoče tudi v tistih nastanitvenih obratih, ki dejavnost opravljajo samo sezonsko, oz. v vseh nastanitvenih obratih in ne le pri tistih, ki so bili v register vpisani marca ob razglasitvi epidemije.

Potrdili mobilno aplikacijo za sledenje okuženim

  • Z namenom preprečevanja širjenja okužb predlog zakona predvideva tudi vzpostavitev in zagotavljanje delovanja aplikacije za pametne telefone, katere namen je obveščanje uporabnikov o stikih z okuženimi in osebami, ki jim je bila odrejena karantena.
  • Uporaba aplikacije bo prostovoljna, razen za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne.

Tudi tokrat pa je bila proti ukrepom opozicija, še posebej zaradi mobilne aplikacije. Ampak, saj to ni v bistvu nič novega.

MG