Vlada je na današnji seji z odlokom podaljšala epidemijo za 60 dni. V Sloveniji je namreč epidemiološka slika izredno slaba.

Epidemija podaljšana do spomladi

Med izjeme je vlada za prehod meje je dodala dvolastnike zemljišč ter sklenila, da se karantena na domu lahko prekine tudi s hitrim testom. Poleg tega je sprejela oziroma podaljšala odloke, ki naslavljajo posamezne ukrepe za zajezitev in obvladovanja epidemije covid-19.

Trenutno znaša v državi sedemdnevno povprečje števila okuženih 1.848, v ponedeljek sta se v bolnišnicah zdravila 1.202 bolnika s covid-19.

Glede na dopolnjeni vladni načrt, bilo treba najprej na nacionalni ravni izpolniti kriterij manj kot 1.350 okužb s koronavirusom v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1.200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, nato pa bi se lahko v posameznih regijah začeli sproščati ukrepi. Ko bo to doseženo, je po regijah z ugodnejšo epidemiološko situacijo predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostili bodo tudi nujne laboratorijske vaje za študente, odprli muzeje, knjižnice in galerije, dovolili brezkontaktne športe na prostem. Vrnitev ostalih osnovnošolcev v šolske klopi je predvidena v oranžni fazi, ko bo tako sedemdnevno povprečje novih okužb na dan kot hospitaliziranih padlo pod tisoč. piše STA.

PM