slika: twitter

V Sloveniji so v četrtek ob 3.281 opravljenih testih potrdili 238 okužb z novim koronavirusom, kar je največ do zdaj v enem dnevu. Za boleznijo covid-19 sta umrla še dva bolnika, skupaj pa že 154.

Število okuženih narašča

Za Slovenijo te številke niso spodbudne in še naraščajo. Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da smo lahko zaskrbljeni zaradi novih okužb med zdravstvenimi delavci. Po njegovih besedah spet narašča števil uvoženih primerov virusa iz tujine. Kacin je ljudi, predvsem zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše, pozval, naj se ne udeležujejo zabav in praznovanj.

V Domu Danice Vogrinec Maribor je okuženih 44 stanovalcev in 23 zaposlenih, vsi včeraj odvzeti brisi stanovalcev pa so bili (zaenkrat) negativni!
V torek je število potrjeno okuženih prvič od začetka epidemije preseglo dvesto. “Včeraj je število potrjenih primerov spet preseglo številko dvesto. V tem trenutku so vsi razpoložljivi epidemiologi NIJZ polno angažirani z epidemiološkim poizvedovanjem. Ta teden so se nam v domovih za starejše pojavila nova žarišča, in sicer v Ljubljani, Rakičanu, stanje pa ostaja resno tudi v CUDV Črna na Koroškem,” je dejal kacin. Ob tem je sicer opozoril, da domovi niso več edino žarišče okužb. Po njegovih besedah je epidemiološka slika v Sloveniji v primerjavi z razmerami v Italiji in na Hrvaškem slabša, v primerjavi z razmerami v Avstriji in na Madžarskem pa malo boljša.

Jelko Kacin je ljudi, predvsem zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše in tiste, ki spadajo v rizične skupine, pozval, naj se ne udeležujejo zabav in praznovanj.

MG