Obalno-kraška regija postala oranžna. Nova sproščanja.

KORONAVIRUS regija OKUŽBE

Obalno-kraška regija ni več rumena. Tako se tam sproščajo ukrepi, v primorsko-notranjski pa se odpirajo terase lokalov.

Primorsko-notranjska regija rumena

Med obstoječe rumene statistične regije, kamor že spadata posavska in jugovzhodna Slovenija, se uvrsti tudi primorsko-notranjska regija, kar pomeni, da se tudi v njej sprošča gostinska dejavnost priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. Strežba bo dovoljena med 6. in 19. uro, gostje bodo morali lokal zapustiti do 19.30.

Pri tem bo treba upoštevati navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Med drugim bodo morali zaposleni v gostinskih lokalih in gostje ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi, zaposleni se bodo morali enkrat tedensko testirati (izjeme bodo za tiste, ki so cepljeni ali so bolezen preboleli in imajo ustrezno zdravniško potrdilo). Strežba bo dovoljena izključno za mizami, te bodo morale biti postavljene na ustrezni razdalji, za eno mizo bodo lahko sedele največ štiri osebe, vstop v notranjost gostinskega lokala pa bo dovoljen le v primeru uporabe toaletnih prostorov.

Dovoljen shod do 10 ljudi

Vlada je na današnji seji spremenila tudi Odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in prepovedi zbiranja ljudi, na podlagi katerega bodo po vsej državi (ne glede na statistično regijo) dovoljeni shodi (če bodo za shod pridobili dovoljenje), ki se jih lahko udeleži do deset ljudi. Še vedno pa je prepovedano zbiranje (druženje) več kot desetih ljudi, razen za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Prav tako (zaenkrat) še vedno povsod ostaja omejitev gibanja v nočnem času med 21. in 6. uro.

Dovoljen verouk

Dovoljeno je tudi izvajanje verske oz. duhovne vzgoje in izobraževanja pod pogojem, da imajo učitelji verouka negativen izvid testa na okužbo z novim koronavirusom. Hitro ali PCR-testiranje morajo opraviti enkrat tedensko oz. pred samo izvedbo dejavnosti, če jo izvajajo le občasno.

Dovoljeno na balet ali knjižnico

Sprememba odloka s področja vzgoje in izobraževanja v glasbenih šolah poleg izvedbe individualnega pouka dovoljuje tudi pouk baleta in sodobnega plesa. V knjižnicah, muzejih in galerijah, v katerih po merilih predpisane kvadrature sicer ne bi bilo dovoljeno združevanje desetih končnih uporabnikov, je dovoljeno število končnih uporabnikov največ 10, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, razen med ljudmi iz skupnega gospodinjstva.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.