Obeta se nam popolna prenova vozniških dovoljenj.

Evropska komisarka za promet Adina Valean je predstavila predlog uvedbe enotnega digitalnega vozniškega dovoljenja na ravni EU. Poleg tega komisija predlaga okrepljeno sodelovanje med državami članicam pri kaznovanju prometnih prekrškov, odvzem vozniškega dovoljenja v eni državi pa bi veljal tudi v vseh ostalih članicah EU.

Predlogi direktive poleg digitalizacije vozniških dovoljenj vključujejo tudi opravljanje vozniškega izpita v kandidatovem maternem jeziku v drugi članici Unije, popolno prepoved vožnje pod vplivom alkohola prvi dve leti po opravljenem izpitu, poenostavitev pravil za zdravniške preglede ter dvig največje dovoljene mase za vožnjo z izpitom kategorije B za vozila na alternativne pogone.

Nova zakonodaja bi glede na predlog komisije omogočila tudi opravljanje teoretičnega in praktičnega dela vozniškega izpita v kandidatovem maternem jeziku v drugi članici Unije. Predlogi bodo po navedbah virov pri EU voznikom olajšali uveljavljanje njihovih pravic do vožnje v primeru selitve znotraj EU.

Komisija predlaga ničelno toleranco do vožnje pod vplivom alkohola za mlade voznike. Predlog predvideva, da bi bila v vseh članicah vožnja pod vplivom alkohola prepovedana dve leti po pridobitvi dovoljenja.

Prenovljena direktiva o vozniških dovoljenjih vključuje tudi ukrepe za podporo zelenemu prehodu. Tako bi za avtomobile na alternativne načine pogona največjo dovoljeno maso vozil v kategoriji B povečali s 3,5 na 4,25 tone.

Na območju celotne EU bi veljal odvzem vozniškega dovoljenja v primeru hudih prometnih prekrškov, storjenih v drugi državi. Predlogi direktive so namenjeni predvsem poenostavitvi administrativnih postopkov za pridobitev dovoljenja ter večji varnosti v prometu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.