Oddajate sobo? Lahko vas obišče FURS.

slika je simbolna

V času začetka šolskega leta se tudi v Mariboru povečuje oddajanje sob. Vendar pozor, če oddajate sobe, vas lahko obišče FURS. Finančna uprava je namreč zaradi nezakonitega oddajanja nepremičnin v najem letos izrekla za 237.000 evrov glob. Bo pa poostreni nadzor še nadaljevala.

Kot poroča MMC je finančna uprava je k prijavitvi dohodkov od oddajanja nepremičnin v turistični najem objavila v začetku lanskega decembra. Pridobila je namreč podatke o teh dohodkih, a je zavezancem dala do konca letošnjega januarja možnost, da se s samo prijavo izognejo plačilu globe. Ta lahko znaša od 400 do 30.000 evrov.

Ob tem so na Fursu zatrdili, da so pridobili podatke tako o fizičnih osebah kot tudi o fizičnih osebah z dejavnostjo in pravnih osebah, ki so dohodke z oddajanjem nepremičnin v turistični najem dobivale v Sloveniji in tudi v tujini. Postopek o prekršku so v tem času uvedli zoper 227 storilcev zaradi skupno 427 prekrškov. Največji delež kršitev se je nanašal na kršitve dela na črno in nedovoljenega oglaševanja. Do konca avgusta so inšpektorji izrekli za skupaj 237.000 evrov glob in 56 opominov.

Glede na to, da se v tem času na veliko oddajajo sobe tudi študentom in dijakom, fizične osebe lahko to dejavnost v Sloveniji opravljajo le, kot registrirani sobodajalci, če opravljajo dejavnost le občasno, ali pa kot samostojni podjetniki. Registracijo uredijo pri agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), ki je konec lanskega leta vzpostavila register nastanitvenih obratov ter uvedla elektronski sistem poročanja podatkov o gostih in prenočitvah. Pridobiti je treba tudi digitalno potrdilo in se registrirati v Fursov sistem eDavki.

MZ

.

VREME

Maribor
oblačno
79%
4.6km/h
100%
9°C
9°
7°
7°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.