Odgovorni za sramoto, ki se imenuje Magna, si niso upali v studio Tarče.

Magna,

Pred dnevi je odzvanjala novica, da se bo kanadsko-avstrijski avtomobilski velikan Magna umaknil iz Slovenije. Obljube in želje so splavale po vodi, dvomi so se izkazali za upravičene.  Akterji so se zavili v molk. Kdo bo odgovarjal?

Slovenska sramota, sredi Štajerske – Magna! Akterji, nekdanji minister Zdravko Počivalšek, nekdanji predsednik vlade Miro Cerar in še vedno aktualni župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak so stisnili rep med noge in niso želeli priti v studio Tarče. In ravno ti, so za projekt Magna najbolj odgovorni. Magna je bila namreč zgodba o tem, kako zlahka si je kapital podredil vse: lokalno in državno politiko, okoljevarstvene organizacije, vplivne posameznike, celo medije, okoliške kmete, najrodovitnejšo slovensko zemljo in tudi zakonodajo. In za to nihče ni odgovarjal. Bo kdo odstopil?

župan Marko Soršak, slika Požareport / BOBO

Zagotovo bi moral odstopiti najbolj odgovoren za posel, župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak in njegova ekipa, ki je mešetarila z zemljišči ubogih kmetov na najbolj rodovitni zemlji. Odstopiti bi moral tudi Dejan Židan, kot tedanji kmetijski minister osebno neposredno odgovoren za žrtvovanje/uničenje najboljših kmetijskih zemljišč, pa še kdo. 

Predstavniki Cerarjeve vlade so leta 2018 trdili, da gre za pomembno strateško investicijo, ki bo rešila problematiko brezposelnosti v mariborski regiji. A podatki zavoda za zaposlovanje so zgovorni. Med letoma 2018 in 2022 se je zaradi zaposlitve v Magni iz evidence brezposelnih odjavilo le 13 ljudi. Za potrebe gradnje strupene lakirnice se je tako uničevala najbolj rodovitna kmečka zemlja, ki se je celo nasilno odvzemala kmetom, medtem ko ima država v neposredni bližini v lasti približno 500 hektarjev zemlje, kjer niso predelovalne površine. Pri odkupu zemlje hoških kmetov je takrat pravna služba na občini Hoče-Slivnica grozila kmetom, da zemljo morajo prodati, ker itak nimajo kaj, saj bodo drugače razlaščeni. Vprašanje je samo, zakaj si je župan občine Hoče-Slivnica tako zelo prizadeval za to Magno? Zanimivo je, da je ravno župan med Magno, odprl zasebno podjetje in začel graditi svojo hišo. Le od kod mu denar?

“Ali so tako pokvarjeni ali tako neumni, da tako uničujejo naš sistem podjetništva, nas podjetnike. Lahko navedem, da bova v zadnjih dveh letih jaz in Akrapovič dala v proračun 28 milijonov evrov in ta denar bo zdaj dobila ena največja korporacija, ki bo jutri delala konkurenco našim podjetnikom,” se je takrat hudoval Joc Pečečnik.

Pri tem, pa je bilo najbolj zanimivo prav to. Ko je Maribor in Podravje leta 2018, zapustilo visoko razvito tehnološko podjetje IBM, kjer so bile predvidene mesečne plače do 5000 evrov, ter spakiralo na Hrvaško, se Cerar in Počivalšek nista čisto nič razburjala, pri strupeni lakirnici Magne Steyr, pa so Cerar, Počivalšek, in župan Soršak zganjali takšno paniko in vsepovprek grozili, da je to res nekaj neverjetnega. Je že pred časom pisal novinar Bojan Požar. So bile v zraku velike provizije?

Sedaj čakamo le še župana občine Hoče Slivnica Marka Soršaka in Dejana Židana, da odstopita. Miru Cerarju in Zdravku Počivalšku, pa so že volivci povedali kam sodita!

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.