Padel svetovni rekord v hitrosti interneta na optičnem omrežju

Optično internetno omrežje
Slika simbolna (družabna omrežja)
Kdaj lahko takšno takšno hitrost pričakujemo potrošniki?

Je približno 7,6-milijonkrat hitrejši od tistega, kar imate verjetno doma. Inženirji na
Japonskem so dosegli rekordno internetno hitrost 319 terabitov na sekundo (Tb/s). Da bi dosegli hitrost, so raziskovalci razvili poskusno optično vlakno s štirimi jedri.

Inženirji na Japonskem so postavili nov svetovni rekord za najhitrejšo internetno hitrost – in tako hiter je, da bi lahko v samo eni sekundi prenesli skoraj 80.000 filmov.

Hitrost interneta se običajno meri s tem, koliko podatkov je mogoče prenesti med dvema napravama v eni sekundi. Nov rekord je 319 terabitov na sekundo (Tb/s). To je dvakrat več od prejšnjega svetovnega rekorda za najhitrejšo internetno hitrost in približno 7,6-milijonkrat hitreje od povprečne domače internetne hitrosti v ZDA (42 megabitov na sekundo).

Kabli z optičnimi vlakni

Različne vrste internetnih povezav prenašajo podatke prek različnih vrst strojne opreme. Stare klicne povezave so na primer temeljile na telefonskih žicah, medtem ko najhitrejša vrsta interneta, ki je danes na voljo – optična vlakna – uporablja kable iz optičnih vlaken.

Ti kabli prenašajo podatke s pomočjo svetlobnih impulzov, ki potujejo po tankih optičnih vlaknih s steklenimi ali plastičnimi jedri. Morda ne bo preveč težko integrirati tehnologije v obstoječo infrastrukturo.

Da bi podrli rekord v najhitrejši internetni hitrosti, so raziskovalci japonskega nacionalnega inštituta za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo razvili eksperimentalno optično vlakno s štirimi jedri namesto z enim. Nato so združili svoje vlakno z laserjem, ki je sprožil impulze na različnih valovnih dolžinah in več tehnikami ojačanja signala. To jim je omogočilo prenos podatkov na razdalji več kot 2800 milj pri 319 Tb/s. Popolno prileganje: Laser in ojačevalniki, ki se uporabljajo za podiranje rekorda najhitrejše internetne hitrosti, niso poceni, zato ne pričakujte 300 Tb/s domačega interneta kmalu.

Vendar pa obstaja en del eksperimenta, ki bi lahko vplival na vaše življenje v ne tako oddaljeni prihodnosti: optično vlakno.

Raziskovalcem je uspelo zapakirati vsa štiri jedra v vlakno enakega premera kot enojedrna vlakna, ki se uporabljajo za zagotavljanje današnjega optičnega interneta. To pomeni, da morda ne bo preveč težko integrirati tehnologije v obstoječo infrastrukturo.

Vir: Partis.si (DeePsO)

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
86%
1.5km/h
100%
-1°C
0°
-3°
-1°
Sun
-2°
Mon
-1°
Tue
-1°
Wed
-1°
Thu

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA