Participativni proračun

Vir: Wikipedia, Avtor: Andrej Jakobčič

Mestna občina Maribor je podprla pilotni projekt uvajanja participativnega proračuna v Mestni četrti (MČ) Radvanje v letu 2015 in tako pilotno uvedla model za soodločanje pri porabi javnih namenskih sredstev v skladu s smernicami Evropske listine o lokalni samoupravi.

V začetku leta 2017 je župan Mestne občine Maribor, dr. Andrej Fištravec, imenoval novo delovno skupino, kjer sta bila ob predstavnikih mestne uprave dva predstavnika civilne iniciative IMZ. Na novo se je skupina razširila tako, da je vključevala tudi izvoljene predstavnike MČ in KS z namenom, da se bodo rešitve iskale skupaj med zainteresirano civilno javnostjo in MČ ter KS.

Delovna skupina je v začetku leta 2017 županu predložila poročilo o delu in predloge za nadaljnje delo projekta participativni proračun. Mestna uprava je predloge za nadaljnje delo dopolnila in nadgradila, pri čemer bo glasovalni sistem potekal preko obrazca za zbiranje predlogov, po pošti ali osebno na sedežu v MČ ali krajevne skupnosti (KS), ob uradnih urah ali s spletnim obrazcem.

Tri MČ (Radvanje, Nova vas in Tabor) in tri KS (Razvanje, Limbuš in Pekre) so izkazale interes za sodelovanje v nadaljevanju izvedbe, kot proces razširitve projekta participativni proračun, zato bodo prav one pričele z izvedbo participativnega projekta.

Župan MO Maribor je ob tem povedal: »Pilotni projekt participativni proračun sem osebno podprl, ker je bila to moja predvolilna obljuba, in ker verjamem, da imajo občani možnost participirati pri soodločanju. Ge za participacijo občanov v demokratičnih sistemih, participativni proračun je le del participacije. Po izvedenem pilotnem projektu v MČ Radvanje smo oblikovali novo delovno skupino, ki je preiskala možnosti za vzpostavitev participativnega proračuna v drugih MČ in KS, ki bo sistemsko vzdržen in vključeval tudi voljene predstavnike MČ in KS obenem bo pa v zakup vzel vse izzive s katerimi smo se soočili pri pilotnem projektu participativnega proračuna. Vsekakor me veseli, da je delovna skupina pripravila najbolj optimalen način vključevanja občank in občanov pri odločanju o projektih in upam, da jih bo to spodbudilo k sodelovanju.«

Prebivalci, ki imajo stalno prebivališče v MO Maribor (v tej začetni fazi lahko predloge podajo tudi občani iz drugih MČ ali KS ali celo drugih mest), bodo tako z začetkom 30. oktobra 2017, en mesec zbirali predloge o investicijah v MČ Tabor in Nova vas preko obrazca za zbiranje predlogov ali osebno na sedežu teh MČ in KS ob uradnih urah s predajo obrazca za zbiranje predlogov alipo pošti na sedež teh MČ in KS. Upoštevali se bodo vsi veljavni predlogi, ki bodo oddani najkasneje  do  30. novembra 2017.

Sledil bo pregled projektov s strani strokovnih služb Mestne občine Maribor, ki bodo izločile tiste, ki ne ustrezajo pogojem za izvedbo participativnega proračuna

Vse projekte, ki bodo ustrezali merilom, bodo smiselno združili glede na vsebinsko ujemanje in dodali finančno dimenzijo, torej ocenili, koliko bi izvedba predloga dejansko stala. Pričakovana finančna usmeritev projektov je v vrednosti do 20.000 EUR.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.