Maribor na področju zelenega gospodarstva od idej prehaja k dejanjem

Iz Mestne občine Maribor sporočajo, da po tem ko so mariborski svetniki marca letos podprli ustanovitev Inštituta Wcycle, mesto Maribor na področju zelenega gospodarstva od idej prehaja k dejanjem. Mestna občina Maribor je bila namreč uspešna na evropskem razpisu Urban Innovative Actions (UIA), kjer bo prejela 2,9 milijona evrov nepovratnih sredstev, s katerimi bo sofinancirala izvedbo pilotnega projekta »Urban soil 4 food«.

Da gre za izjemen uspeh priča že podatek, da je bilo med 206 prijavljenimi projekti iz različnih evropskih držav oz. njihovih mest, financiranje odobreno zgolj 16-im projektom mest. Z izvedbo bo Maribor proaktivno pristopil k reševanju upravljanja z viri. Še več, izvedba projekta pomeni enega od konkretnih korakov na nikoli končani poti strateškega razvoja mesta Maribor kot urbanega središča usmerjenega v krožno gospodarstvo, kar je danes želja in vizija vseh modernih evropskih mest. Maribor se s tem priznanjem gotovo uvršča mednje.

»Urban soil 4 food«, v dobesednem prevodu »urbana tla za hrano«, se osredotoča na področje upravljanja z zemljo kot virom. Ta se, na primer po izvedbenih gradbenih delih, ne odlaga kot odpadek, temveč se vključi v proces nadaljnje uporabe in se bogati z uporabo predelanih organskih odpadkov, ki nastajajo pri drugih, v projekt povezanih procesih. Zemlja predstavlja novo uporabno površino za vrtove, na katerih se proizvaja hrana, ki se vrača v lokalno okolje kot nov resurs. Vse to pa je priložnost za ustvarjanje novih prihodkov, dodane vrednosti, novih zelenih delovnih mest, kot enih glavnih ciljev implementacije inovativnega poslovnega modela.

Krog je naravnan izključno lokalno, zato bo vseh 2,9 milijonov zbranih sredstev namenjenih izključno mestu Maribor in vloženih v njegov razvoj. Projektni partnerji, ki ga bodo izvajali pa so: Mestna občina Maribor, Zavod za inovativnost in podjetništvo, E-zavod, Snaga d.d., Aktiviraj se!, Delta plan d.o.o., ZAG Ljubljana in Inštitut Wcycle Maribor.

Projekt prikazuje kako v praksi dejansko deluje inovativni poslovni model upravljanja z viri v sistemu krožnega gospodarstva. Danes rezultate takšen pristop med drugim kaže že tudi z gradnjo sortirnice (Snaga) ter v podrobnem načrtovanju tovarne kompozitov (Nigrad), energetskega objekta na biomaso (Energetika) in obrata biološke obdelave mešanih komunalnih odpadkov (Snaga). Mesto z njim povezuje izhodiščne stebre za upravljanje z viri in spodbuja medsebojno sodelovanje javnih podjetji v Mariboru.

Model Wcycle Maribor so kot prebojen in inovativen prepoznali tudi že na nacionalnem nivoju, saj je Maribor zanj v začetku meseca na mednarodnem dogodku ‘Ljubljana Forum future of cities award 2017’ prejel zmagovalno nagrado za »najbolj inovativno dobro prakso na področju razvoja prihodnosti mest«. Uvrstitev projekta med 16 najboljših na evropskem razpisu Urban Innovative Actions (UIA) pa je pomemben toliko bolj, saj s seboj prinaša tudi finančna sredstva za izvajanje.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.