Petkova dvojna likovna razstava

V petek 4. maja 2018 ob 20.00 se bo v Galeriji Kavarne hotela Betnava Eve Lovše 15 Maribor potekala likovna razstava Domna Kotnika z naslovom » Tam nekje vmes« in » Tukaj in sedaj« od Rajko Ferka.

Domen Kotnik

Domen Kotnik, se je rodil 1963 leta, v Mariboru, sedaj živi v Rušah. Do konca leta 2016 zaposlen v Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije kot častnik za promocijo. Je človek, ki se nagiba k iskanju novih izzivov na različnih področjih. Območje njegovih raziskovanj je, vsaj navidezno, neomejeno. Odstirajo se mu nova spoznanja in aktivnosti, ki mu krepe vedoželjnost in ga nemalo kdaj vodi do osvajanja številnih znanj in veščin, potreba po nenehnem gibanju pa tudi v ekstremne športne dejavnosti.

Predmet njegovega zanimanja je človek kot subjekt in odnosi med ljudmi ter predvsem vpliv človeka na okolje kot tudi obratni vidik te problematike – odziv narave na posege človeka. V tem se gradi tudi želja po osebnostni nadgradnji, spoznavanju sebe kot subjekta v družbi.  Njegov način življenja in poklicnega dela sta že od mladosti povezana z likovnim izražanjem: slikarstvom, kiparstvom, ilustracijo, grafičnim oblikovanjem, fotografijo in filmom.  Med službovanjem se je med drugim ukvarjal s komunikacijskimi orodji, aplikacijami in pripravo materialov, s področja promocije pridobivanja kandidatov za potrebe Slovenske Vojske, je avtor številnih oznak, insignij, strokovnih ilustracij, se ukvarjal z grboslovjem stanovskih združenj

Diplomiral je iz smeri slikarstva in likovno prostorskega oblikovanja pri Doc. Jernejec Mladenu in Dr. Peruš Mitji., v sedanjem času pa raziskuje nova področja v likovni umetnosti s študijo kompleksnih modelacij in modulacij na temeljih oblikoslovja v abstraktnem slikarstvu.

Zatorej ni čudno, da se v zadnjem desetletju bolj posveča abstraktni sliki in umetniškem filmu. Raziskovanje nepredmetnega sveta v slikarstvu povzema po teoretičnih pionirskih raziskavah Kandinskega in Kleea in tudi ostalih predstavnikih Bauhausa in kasnejših modernistov. Študijska dopolnjevanja ga pogosto popeljejo preko meja in morij sveta, kjer se lahko neposredno srečuje z različnimi kulturami in njihovo umetnostjo.

Rajko Ferk

Rajko Ferk je slikar, galerist, pisec aforizmov, humanist, z njim smo že opravili intervju, tako da si ga preberite.

Njegova pot, ki ga vodi k njemu prvenstveno likovnemu izražanju, ga spodbuja predvsem zaradi njegove širine kritičnega opazovanja in dojemanja vseh družbenih odnosov v današnjem času. Kot humanist je nenehno v precepu med realnostjo obstoječega in čutečih možnostih po prijaznejšem in lepšem sobivanju. S svojstvenim  pristopom uspešno sintetizira inovativne postopke in ekspresivnost a tudi lepoto v  uporabljenih stvareh. S tem doseže osebno mero v strukturni dinamičnosti in uravnoteženost linearnih in kromatskih silnic.

Italijanski mednarodni kritik in umetnostni zgodovinar Alfredo Pasolin je med ostalim zapisal, da je Rajko Ferk lik v razvoju slovenske in evropske umetniške revolucije od začetka faze vizionarskega realizma do radikalnega praga neofuturizma tretjega tisočletja.

Tudi ta likovna dela, ki jih Rajko predstavlja na tej razstavi odkrivajo ali nakazujejo na njegov »hermetični simbolizem duše«. Vstavljeni likovni elementi poustvarijo v opazovalčevih očeh fantazijski prostor poln vegetabilnih in geomorfnih teles, ki zaživijo in nas popeljejo vsakemu sebi lastnemu podoživljanju. Prikrita simbolika pa se lahko občasno pri posebnem opazovalcu nanaša na skrivne moči duš starih modrecev, ki so se trudili služiti mnogo višjim ciljem kot je bila pretvorba običajnih kovin.

L.M.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.