Mariborčani: Rajko Ferk

Rajko Ferk

Kako bi sebe opisali v otroških oziroma mladinskih letih? Ali je bila že takrat prisotna umetniška žilica?

Moji prvi likovni »uspehi« so bili v šestem razredu osnovne šole Janko Padežnik, ko sem ustvaril sliko z motivom Banja Luke, kjer je bil v času potresa na služenju vojaškega roka moj brat in sva ga z mamo obiskala. Naslikal sem ruševine mesta v črno beli  tempera tehniki. Takrat je bil naš učitelj akademski slikar Oton Polak in slika je romala v Beograd na razstavo. Drugo moje opazno delo je bil linorez in tudi tista grafika je bila dobro ocenjena. Po osnovni šoli sem imel dobre likovne profesorje, tako da sva se z prof. Oton Polakom ponovno srečala, akademski slikar Bogdan Čobal in akademski kipar Vojko Štuhec. Po več desetletji so naju je ponovno pot združila  s slednjim, Vojkom Štuhcem in je bil moj mentor, ter me vodil v mojem načinu slikanja.  Moji začetki so bili vedute slovenskih mest, predvsem Maribora v mešani tehniki akvarela in rotringa. Tako sem v 15. letih imel okoli 300 razstav v Sloveniji in tujini. Galerijo v Kavarni Hotela Betnava vodim že sedmo leto in mesečno prirejam nove postavitve razstav, običajno ob meni še gostim dva umetnika. Tako sta se prvič v Mariboru predstavili Jasminka Čišić rojena v Splitu in živi v Ljubljani in Jadranka Pausić. Odprtja razstave se je udeležilo veliko obiskovalcev iz Hrvaške in naših že rednih »abonentov«.

Kako najdete navdih za svoja dela?

Ko sem prešel iz realizma v abstrakcije so mnogi poznavalci likovne umetnosti povedali, da je v meni še en človek, ki bruha barve na platno. V zelo dolgi likovni kritik je zapisal priznani profesor,likovni kritik  Alfredo Pasolini, da sem vizionarski slikar tretjega tisočletja in prelomnica na evropski likovni sceni. Za razliko od ostalih slikarjev, jaz z gumijastimi lopaticami odstranjujem nanešene barve in tako dobi slika prosojnost, ki ob svetlobi izza slike dobi drugo dimenzijo. V večini slik so skriti obrazi, živali,pošasti, pokrajine iz drugih planetov…

Kako sporočate vaše ideje skozi vaše izdelke? Kakšne so te ideje?

Moje slike so drugačne, opazovalec se mora poglobit v sliko in tako najde veliko različnih podob. V več likovnih kritikah je bilo poudarjeno, da napovedujem prihodnost in veliko elementov iz preteklosti. Eni vidijo sporočilo takoj, drugim jim pokažem in tretji ne najdejo ničesar…

Kakšni so vaši občutki do mesta Maribor? Ali ste kdaj uporabili mesto, kot navdih za ustvarjanje?

Maribor je čudovito mesto z lepo arhitekturo in tako so nastale moje vedute mesta. Kot zanimivost, da tujci opazijo to, kar mi ne vidimo. Italijanska akademska slikarka Silla Campanini mi je šepnila »Tukaj pa živijo bogati ljudje«. Letelo je na urejenost hiš in okolice, navdušeni so bili nad krožišči, kjer se vsako razlikuje od prejšnjega.

Glede na to, da se ukvarjate z dobrodelnostjo, kako bi reševali probleme z revščino v Mariboru?

Organiziral sem več dobrodelnih avkcij in zadnje lansko leto je bilo tudi zaenkrat zadnje. Imeli smo veliko odličnih likovni del priznanih umetnikov, vendar ni bilo »pravih« kupcev, tako da so nekateri slikarji odkupili svoje slike…z veseljem doniram slike, kot organizator pa na žalost vsaj tako kot je bilo več ne.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.