obalno-kraška regija ukrep

Svetovalna skupina danes razpravlja o morebitnih spremembah na vladnem semaforju sproščanja ukrepov.

Šolarji po modelu C, odprtje gostinskih teras…

Trenutno je do konca tedna še vedno Slovenija zaprta in tudi razmere se ne umirjajo. Kljub temu naj bi bil na mizi predlog glede spremembe modela šolanja in obratovanja teras gostinskih lokalov v rdeči fazi.

Glavni poudarek razprave strokovne skupine za covid-19 je, kateri ukrep ostane v določeni skupini in kateri se premakne v drugo. Trenutni semafor je razdeljen na pet faz: črno, rdečo, oranžno, rumeno in zeleno. Glavna kriterija sta sedemdnevno povprečje števila okuženih in število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Vodja skupine Mateja Logar pravi, da vsak ukrep delno vpliva. Nekateri zelo hitro, nekateri pa bolj dolgoročno. Če bo trend novih okužb po izteku zaprtja države, 12. aprila, takšen, kot je danes, bomo v rdeči fazi, kar pomeni, da se ukrepi sproščajo glede na stanje v posameznih regijah. V tej fazi se bodo odprli vrtci in šole prve triade po programu C, nujne laboratorijske vaje za študente, muzeji, knjižnice, galerije, brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba, avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča, nekatere trgovine, piše portal 24ur.

Bo pa v vsakem primeru podlaga za odločanje vzdržnost zdravstvenega sistema. In tu številke niso na naši strani. Če je bilo sedemdnevno povprečje okuženih 22. oktobra lani, torej na začetku drugega vala, 1114, je danes nižje – 1058. Vendar pa je hospitaliziranih zdaj za polovico več, intenzivno zdravljenje pa potrebuje celo še enkrat več bolnikov.

PM