Po novem? Tujcem pri nas, nebi bilo več potrebno znanje slovenščine?

Slovenščina. Slika Metropolitan

Nas Golobova vlada pelje v slovenski propad? Najprej so nam ukinili muzej slovenske osamosvojitve, ključni muzej slovenskega osamosvajanja, za tem pa so začeli udariti še po slovenskem jeziku?

Slovenski narod nima ravno dobre popotnice z jezikom. Slovenščina se naj je vedno izmikala. A smo narod, ki mora biti na svoj jezik še kako ponosen. Začetki slovenskega jezika segajo v obdobje starih Slovanov, ki so se naselili na območju današnje Slovenije v 6. stoletju. V tem času so se razvijali različni narečja, ki so bila pod vplivom staroslovanskega jezika. Slovenski jezik so tlačili tako nemščina, kot kasneje hrvaščina in srbščina.

 Slovenski jezik je v bistvu zmagal šele z osamosvojitvijo Slovenije, ko je postal tudi uradni jezik države Slovenije..

In ta vlada bi očitno rada izničila pomen rabe slovenskega jezika? Zagovornik načela enakosti je pregledal spremembo novele zakona o tujcih, ki jo državni zbor obravnava po nujnem postopku. Poslancem DZ je priporočil, naj v predlagani spremembi zakona pri zahtevah glede ohranitve pravice tujcev do združitve z družino opusti pogoj znanja slovenskega jezika na vstopni ravni. V priporočilu je pojasnil, da ureditev posega v pravico do spoštovanja zasebnosti in družinskega življenja tujcev, ki imajo dovoljenje za stalno ali začasno prebivanje v Sloveniji. 

Očitno je predlog novega zakona po godu tudi Levici. Od volivcev pozabljeni nekdanji poslanec Matej T. Vatovec, se gre nekakšno herojstvo do tujcev, kar preko twitterja.

Tujcem, ki bi prebivali pri nas, tako, po novem, nebi bilo potrebno znanje slovenskega jezika? Kar je seveda absurd. V Sloveniji je namreč uradni jezik slovenščina.  Zakon u rabi slovenskega jezika pravi, da je potrebno zagotoviti enakopravno rabo slovenskega jezika v vseh družbenih področjih ter varovati in razvijati slovenski jezik kot uradni jezik Republike Slovenije. Zakon določa, da je slovenski jezik uradni jezik Republike Slovenije in je jezik uradne rabe v javni upravi ter v javnih službah, kot so sodstvo, policija, vojska in druge institucije. Prav tako določa, da morajo biti vse informacije, ki so namenjene javnosti, v slovenskem jeziku.

Draga vlada, torej roke proč od slovenskega jezika!

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.