Počastili spomin na prvo smrtno žrtev agresije JLA na Slovenijo, Mariborčana, Jožefa Simčika

Mineva 33  let, kar smo postali samostojna in na demokratičnih temeljih oblikovana država Slovenija. Žal je vojna za samostojno Slovenijo terjala tudi žrtve. Prva žrtev agresije JLA na Slovenijo je bil Jožef Simčik. Danes je njemu v spomin, na mestu zločina, potekala slovesnost VSO vzhodne Štajerske.


Gre za obletnico, ki kar sama po sebi kliče, da se dogodkov, zlasti pa ljudi, ki so tako ali drugače sodelovali pri ključnih procesih osamosvajanja, nekateri žrtvovali tudi največ, to je lastno življenje, spomnimo z globokim spoštovanjem.

Kajti, bili so domoljubi, ki jim ni bilo mar za lastno življenje, saj so se, tudi goloroki, postavili po robu agresorski jugoarmadi. Prva žrtev vojne za Slovenijo je padla na današnji dan, 24. maja 1991 v Mariboru. Dan prej je skušala JLA zasesti 710. učni center TO v bližnjih Pekrah, razorožiti in aretirati prvo generacijo prostovoljcev. Napetost med TO in JLA je skorajda dosegla vrelišče, agresorju se je po robu postavila tudi množica civilistov iz Peker in Maribora. A žal je prišlo do prve smrtne žrtve.

Med nočnimi pogajanji v stavbi mariborske občine je KOS ugrabil takratnega poveljnika TO za vzhodno Štajersko Vladimirja Miloševića, a so ga naslednji dan izpustili, kar pa ni ustavilo mariborskih domoljubov, ki so še naprej množično demonstrirali pred kasarnami JLA. V popoldanskih urah 24. maja je iz kasarne vnovič krenila kolona oklepnih vozil, ki jih je skušala ustaviti goloroka množica zavednih Mariborčanov. Med njimi tudi Josef Šimčik, ki je končal pod kolesi oklepnika.

Slavnostni govornik Lojze Peterle je dejal, da so ti dogodki zaznamovali slovensko samostojnost in da se je potrebno teh dogodkov vedno spominjati.

Kaj vse se je dogajalo na današnji spominski slovesnosti, pa si lahko ogledate v zgornjem videu.

 

VREME

Maribor
rahel dež
82%
1.5km/h
100%
7°C
10°
6°
7°
Thu
3°
Fri
5°
Sat
9°
Sun
10°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.