Pod Golobovo vlado prihaja do tujih prevzemov v slovenskem kmetijskem in živilsko predelovalnem sektorju.

slika je simbolna

V zadnjih tednih smo priča intenzivnim lastniškim spremembam v slovenskem kmetijskem in živilsko predelovalnem sektorju. Forum za kmetijstvo SDS, zato poziva aktualno vlado k sprejemu ukrepov za zagotavljanje prehranske varnosti v Republiki Sloveniji. 


V zadnjih tednih je bila Slovenija priča intenzivnim lastniškim spremembam v slovenskem kmetijskem in živilsko predelovalnem sektorju. Prodaja večinskega deleža družbe Panvita d.o.o. tujim skladom je glede na njeno velikost in njen dosedanji pomen v verigi preskrbe s hrano lahko zaskrbljujoče. Družba je namreč v letu 2022 ustvarila čiste prihodke od prodaje v višini malo nad 9 milijonov EUR, kar je za 35 % več kot leto prej. Družba je dosegla dobiček v višini malo nad 800.000 EUR, kar je za 65 % več kot leto prej. 

V Panviti d.o.o. obdelujejo preko 3.600 ha kmetijskih zemljišč, od tega jih je okoli 3.000 ha zakupljenih od Republike Slovenije. V družbi je bilo konec leta 2022 zaposlenih 85 delavcev. S prodajo večinskega deleža družbe je prešlo v tujo lastnino največje slovensko kmetijsko podjetje z živilsko predelovalno industrijo.

V zadnjih dneh pa je v javnosti zaokrožila še novica o prodaji podjetja Celjske mesnine d.o.o.. To je največja družba v mesno predelovalnem sektorju v Republiki Sloveniji. Družba je po podatkih iz leta 2022 zaposlovala skoraj 400 delavcev, ustvarila preko 90 milijonov čistih prihodkov od prodaje in je imela 13,5 milijonov EUR bilančnega dobička. Tudi to družbo so kupili tujci.

S prodajo teh dveh podjetij Slovenija izgublja še zadnja velika kmetijska in živilska podjetja. Obe prodani podjetji izkazujeta dobre poslovne rezultate, sta pomembna zaposlovalca delovne sile in prispevata pomemben delež pri zagotavljanju prehranske varnosti v Republiki Sloveniji.

Forum za kmetijstvo SDS, zato poziva aktualno vlado k sprejemu naslednji ukrepov za zagotavljanje prehranske varnosti v Republiki Sloveniji:

– celovita prenova zemljiške zakonodaje z namenom zagotavljanja zemljišč za tista kmetijska gospodarstva, ki prispevajo k prehranski varnosti Republike Slovenije,

– uvrstiti kmetije, kmetijska in živilsko predelovalna podjetja med strateško pomembne subjekte za zagotavljanje prehranske varnosti v Republiki Sloveniji,

– z vsemi finančnimi in drugimi ukrepi in mehanizmi podpreti prehransko varnost v Republiki Sloveniji,

– pričeti s sistematičnim pristopom za odkup ključnih kmetijskih in živilsko predelovalnih podjetij v tuji lasti s strani Republike Slovenije.  

Očitno bo potrebno spet čakati vlado, in videti kaj bo naredila, če bo sploh kaj. Najbolj bi bilo, da tudi Golobovo vlado kupi neki tujec?

VREME

Maribor
pretežno oblačno
91%
84%
14°C
18°
13°
14°
Tue
17°
Wed
21°
Thu
20°
Fri
21°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.