vir: https://declara.com

Za podporo startup podjetij bo Slovenski podjetniški sklad (SPS) letos namenil okoli 6,76 mio EUR, nadaljuje pa se tudi pozitiven trend zbiranja investicij startupov doma in v tujini.

Startup podjetja imajo največji potencial za ustvarjanje nove vrednosti, hkrati pa je njihovo delovanje v prvih letih povezano z večjimi tveganji, zato za uspeh potrebujejo prave vire financiranja. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) bo tako po besedah državnega sekretarja mag. Aleša Cantaruttija tudi v okviru nove finančne perspektive do leta 2020, prek Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), startupom zagotavljalo zagonska sredstva prek nepovratnih virov financiranja in vsebinske podpore, semenski kapital v obliki konvertibilnega posojila ali javne lastniške investicije v kombinaciji s pospeševalniškimi programi ter dostop do tveganega kapitala za hitro rastoča globalna podjetja.

 Konkretizacijo javnih podpornih ukrepov za startupe v letu 2017 je na novinarski konferenci predstavila mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica SPS. Ključne elemente pred-selekcijskih postopkov za tekmovanje Start:up Slovenija s P2, SK75 in SK200, je na novinarski konferenci predstavil organizacijski vodja Iniciative Start:up Slovenija Urban Lapajne. Opozoril, je da je finalni rok za prijavo v pred-selekcijske postopke P2, SK75 in SK200  22. marec 2017. da je letos pred-selekcijski postopek oz. sodelovanje v tekmovanju. Start:up Slovenija zelo priporočljivo za podjetja, ki želijo pridobiti zagonsko subvencijo P2.

Sodelovanje v pred-selekciji predvideva udeležbo podjetnikov na eni izmed Startup šol. Letos bodo organizirane 3 Startup šole, in sicer 27. marca v Mariboru, 29. marca v Novi Gorici in 31. marca v Ljubljani,  in udeležbo na DEMO dnevih, 6. in 7. aprila, kjer se bodo kandidati osebno predstavili strokovni ocenjevalni komisiji, ki jih bo ocenila.

Prvi trije startupi, ki se bodo najbolje odrezali na tekmovanju Start:up Slovenija 2017 se bodo tudi letos avtomatično uvrstili v finale za prestižno nagrado Slovenski startup leta 2017, in sicer v kategoriji ‘mladi izzivalci’. Letos se bo za nagrado potegovalo šest najbolj obetavnih slovenskih startupov – poleg omenjenih treh mladih izzivalcev še trije startupi, ki bodo izbrani iz nominacij javnih in zasebnih deležnikov startup ekosistema.

V družini 61 startupov, ki so v zadnjih treh letih pridobili investicijo SK75 ali SK200 (oz. investicijo SK50 v letu 2014) številni že dosegajo tržne preboje oz. otipljiv potencial dolgoročnega uspešnega poslovanja, s čimer izstopajo iz povprečja.