vir: https://www.electrooptics.com

Mehurčki znotraj tekočega fluorescentnega 3D zaslona bi lahko bili naslednja velika reč 3D tehnologije.

Japonski znanstveniki pod vodstvom Yoshia Hayasakija iz Univerze Utsunomiya so demonstrirali sposobnost prikazovanja spremenljivih barvnih grafik s pomočjo zaslona, v katerem se nahajajo volumetrični mehurčki (3D mehurčki).

Današnja 3D tehnologija ne omogoča doživljanja treh dimenzij slike na ravni površini brez očal. S pomočjo nove tehnologije gledalec vidi tri dimenzije slike iz vseh kotov gledanja in zato ne potrebuje očal.

Nova tehnologija s pomočjo laserjev v gosti tekočini ustvari mehurčke, ki jih nato obsijejo s posebnimi lučmi. Barvno osvetljeni mehurčki se obnašajo podobno kot piksli na običajnem zaslonu in ustvarjajo tridimenzionalne slike v tekočem ekranu, ki je že sam po sebi tridimenzionalen oziroma ima volumen. Ta pojav imenujejo multifotonska absorbcija.

Pri multifotonski absorbciji gre za absorbcijo delcev svetlobe laserja na točki, v katero je usmerjen laser. Na tej točki se nato ustvarijo drobni mehurčki, gostota tekočega zaslona pa jih drži na mestu. Na te mehurčke se lahko nato projicirajo grafike. Ker so mehurčki tridimenzionalni, so tudi slike na njih tridimenzionalne.

Če si že predstavljate, kam v dnevni sobi bi ekran lahko postavili, vas bo razžalostilo dejstvo, da je sistem drag in bo sprva namenjen vojski in javnim ustanovam. Vendar Japonci upajo, da bodo v prihodnosti dovolj znižali stroške proizvodnje, da bo tehnologija dostopna tudi povprečnemu človeku.