Poglejte si to! Igor E. Bergant dvakrat kršil zakon o medijih!

Igor E. Bergant
Igor E. Bergant, slika, Nova24TV

Pred referendumom o RTV Slovenija smo priča nenavadnim posnetkom, za katere se zdi, da so jasna oblika oglaševanj in v katerih nastopajo znani televizijski novinarji in voditelji. eden takih kršiteljev je tudi Igor. E. Bergant.


Reklamna sporočila pred referendumi na spletnih omrežjih te dni objavlja Zavod 8. marec, ki je tudi uradno organizator kampanje pred referendumom za vladno spremembo zakona o RTVS, s katerim bi takoj odstavili celoten vrh RTVS. Posnetek je za Berganta dvojno neroden. Povsem jasno namreč vsebuje tudi oglasno vsebino za zasebnike, ki prodajajo hrano. Piše Spletni časopis.

[color-box color=”yellow”] Zakon o medijih v 99. členu novinarjem in televizijskim voditeljem prepoveduje nastopanje v oglaševanju in določa, da to velja tudi za novinarje in voditelje poročil radijskih programov RTV Slovenija.[/color-box]

Ker Bergant, ko sodeluje v propagandnih sporočilih, zakon krši s provladno organizacijo in za cilje vlade, ga nihče niti ne opozori, da je to narobe in kršitev zakona. Zakon o medijih določa tudi kazni, če novinarji ne spoštujejo pravil, ki jim prepovedujejo sodelovati v oglaševanjih.

Tako pravi zakon: “Z globo od 400 do 1.300 eurov se kaznuje za prekršek novinar ali voditelj poročil iz 99. člena tega zakona, ki sodeluje pri oglaševanju (prvi odstavek 99. člena)”

Posebna omejitev za novinarje in voditelje poročil: 99. člen (1) Novinarji in voditelji televizijskih poročil ne smejo nastopati v oglaševanju. (2) Prepoved iz prejšnjega odstavka velja tudi za novinarje in voditelje poročil radijskih programov RTV Slovenija.

Bo Bergant za to odgovarjal?

VREME

Maribor
delno oblačno
53%
1.5km/h
40%
28°C
29°
27°
27°
Tue
19°
Wed
14°
Thu
16°
Fri
18°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.