Pogodbi z Magno se v vsebini ne prekrivata

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je posredovalo dodatna pojasnila glede vsebine pogodb za začetek gradnje Magninine lakirnice, ki so ju podpisali prejšnji teden. Dodatna pojasnila so poslali, ker so v medijih v preteklih dneh zaznali precej netočnih podatkov o vsebini dveh pogodb, vezanih na investicijo v razvojno območje Občine Hoče-Slivnica in izpostavili nekaj ključnih vsebinskih poudarkov iz obeh pogodb.

Prejšnji torek je na podlagi pooblastila Vlade RS v njenem imenu minister Zdravko Počivalšek podpisal pogodbo o izvedbi strateške investicije na razvojnem območju Občine Hoče-Slivnica in sicer z Magno Steyr, avtomobilski dobavitelj d.o.o., Občino Hoče-Slivnice in MAGNA Metalforming AG.

Podjetje se je s pogodbo zavezalo, da bo v roku desetih let od sklenitve pogodbe, investicija na razvojnem območju presegla vrednost 100.000.000 evrov in na območju Občine Hoče-Slivnica ustvarila najmanj 1.000 delovnih mest. Pogodba ne obremenjuje proračuna RS. Če v petih letih podjetje ne začne z vzpostavitvijo investicije, je RS upravičena do pogodbene kazni, ki znaša maksimalno 5.000.000 evrov. Plačilo pogodbene kazni je zavarovano z nepreklicnim in brezpogojnim poroštvom Magne Metalforming AG na prvi poziv ob zapadlosti.

Podpisana je bila tudi druga pogodba, Pogodba o dodelitvi finančne spodbude za investicijski projekt. Ta pogodba je bila podpisana med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, MAGNA Metalforming AG in Magna Steyr, avtomobilski dobavitelj d.o.o. S pogodbo se je podjetje zavezalo, da bo prejeta sredstva namenilo za izgradnjo novega objekta za lakirnico avtomobilske karoserije, vključno s podporno infrastrukturo.

Projekt bo predvidoma končan do konca oktobra 2019 ter hkrati dosegel vrednost investicije najmanj v višini 146.400.000 evrov, s projektom pa bo podjetje ustvarilo novih 404 delovnih mest. Za ta investicijski projekt bo investitor od RS prejel 18.609.080 evrov. Če podjetje ne bo končalo dogovorjenih del ali pa bo vrednost izkazanih stroškov doseglo 75 % ali manj od dogovorjene višine investicije lahko ministrstvo zahteva vračilo finančne spodbude v celoti. Če višina stroškov presega 75 % dogovorjenega zneska investicije pa ministrstvo zahteva vračilo sorazmernega deleža finančne spodbude. Tudi ta pogodba je zavarovana, z brezpogojno bančno garancijo plačljivo na pisni prvi poziv.

M. T.

.

VREME

Maribor
oblačno
91%
4.1km/h
100%
4°C
6°
2°
3°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
2°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.