Slovenija piha 0,0

Vir: Pixabay

Agencija za varnost cestnega prometa letos že drugič zapored med 6. in 12. novembrom v sodelovanju s Policijo, pristojnimi inšpekcijskimi službami in nevladnimi organizacijami izvaja akcijo Slovenija piha 0,0.

V tednu pred Martinovim, ko bodo po vsej Sloveniji potekala številna praznovanja, bodo aktivnosti akcije Slovenija piha 0,0 tudi tokrat usmerjene v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in v kraje, kjer se zadržuje večje število ljudi. Policisti bodo poleg vožnje pod vplivom alkohola preverjali tudi prisotnost drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Preizkus alkoholiziranosti oziroma hitri test za droge pa bodo odredili tudi vsem kršiteljem, ki bodo s hujšim prekrški, kot so na primer prehitra vožnja, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti, ogrožali varnost drugih prometnih udeležencev. Policisti bodo preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola in če bodo »napihali« 0,0, jih bodo nagradili. Prejeli bodo kupon, s katerim si bodo lahko prislužili vstopnice za skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu, ki bo 28. novembra 2017 v Festivalni dvorani v Ljubljani. Odgovorni vozniki si bodo tako lahko priskrbeli vstopnice za edinstveno glasbeno doživetje.

Policija s tem ustvarja pozitivno novico, kar se je pokazalo kot dobra praksa že v letu 2016, ko je imela kampanja izjemno pozitiven odmev v javnosti. Voznikov več ne želi strašiti z že pogosto videnimi grozljivimi posledicami zlorabe alkohola, ampak raje nagrajuje tiste, ki spoštujejo predpise in so vzor drugim.

Aktivnosti akcije Slovenija piha 0,0 bodo izvajale tudi inšpektorske službe. Na terenu bodo zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji, aktivni pa bodo tudi predstavniki nevladnih organizacij kot so Zavod Vozim, Varna pot in Drogart.

Na slovenskih cestah približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica vožnje pod vplivom alkohola. Alkohol botruje celo vsaki tretji smrtni prometni nesreči. V letu 2016 so alkoholizirani udeleženci povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in 1.009 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi ob koncih tedna, ob petkih in sobotah, ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah, in sicer jih je največ na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestnih povezavah. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so stari med 24 in 34 let.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.