Policija ta teden poostreno nad prehitre voznike

Slovenska policija sporoča, da bodo ta teden, med 21. avgustom in 27. avgustom, tako kot v večini evropskih držav ponovno izvajali evropsko usklajen poostren nadzor hitrosti, t. i. akcijo Speed, ki poteka v okviru TISPOL-a.

Namen poostrenega nadzora je spodbuditi voznike, naj vozijo previdno in varno. Neprilagojena hitrost je namreč na slovenskih cestah še vedno glavni razlog za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Do 20. avgusta 2017 je na slovenskih cestah življenje izgubilo 81 udeležencev, v enakem obdobju lanskega leta 89 (9 % manj). Izmed vseh umrlih je kar 34 (v enakem obdobju lani 26) udeležencev umrlo v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, kar predstavlja 42 % vseh smrtnih žrtev.

Policisti bodo poostreno nadzirali hitrost na vseh cestah, kjer najpogosteje prihaja do kršitev in prometnih nesreč, ter na cestah v bližini šol. Začenjajo tudi priprave na aktivnosti ob začetku šolskega leta. Voznike opozarjajo, da se bodo naslednji teden v šolske klopi že vrnili otroci, ki so ena izmed najbolj ogroženih skupin v cestnem prometu, zato je nujno, da v bližini šolskih poti zmanjšamo hitrost vožnje oz. jo prilagodimo razmeram na cesti.

Ob tem sporočajo ugotovitve prometnih strokovnjakov, da če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo 1 km/h, bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno 4 %. Znižanje povprečne hitrosti za 1 km/h zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno 2 %. Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10 odstotkov.

Policija posebej opozarja, da so višje povprečne hitrosti značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Takrat vozniki zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato vozijo hitreje. Zaradi letnih dopustov v vseh Evropskih državah, pa je običajno tudi promet gostejši, zato lahko do nesreče pride hitreje. Voznike zato pozivajo, da se na pot odpravijo spočiti, pravočasno ter da so v prometu strpni in umirjeni.

Ostaja pa dejstvo, da za lastno varnost lahko storimo največ sami, s tem da dosledno spoštujemo cestnoprometne predpise, ne prekoračimo dovoljene hitrosti, vožnjo prilagodimo svojim sposobnostim, znanju, izkušnjam in razmeram na cesti.

M. T.

 

.

VREME

Maribor
oblačno
80%
2.6km/h
100%
8°C
9°
7°
8°
Wed
5°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.