Ali bo Magna Steyr ostala v Sloveniji?

Radio Slovenija je poročal, da je Magna Steyr konec prejšnjega tedna dobila gradbeno dovoljenje za izgradnjo obrata na zahodu Madžarske, v mestu Zalaegerszeg 50 kilometrov od Lendave.

Medtem Delo poroča, da je Magna po neuradnih informacijah pridobila delno gradbeno dovoljenje za pripravljalna dela in da Slovenija za enkrat še vedno ostaja Magnina prva izbira.

Agencija RS za okolje je izdala okoljevarstveno soglasje za izgradnjo Industrijskega obrata Magna Nukleus, ker je v postopku ugotovila, da je nameravani poseg sprejemljiv, v postopku je presojala tudi vplive izgradnje industrijskega obrata – lakirnice – na ljudi, tla, vodo, zrak, hrup, biotsko raznovrstnost in naravne vrednote, človekovo nepremično premoženje in kulturno dediščino. Za nadaljevanje postopka, to je izdaje gradbenega dovoljenja, mora okoljevarstveno soglasje postati pravnomočno. Na odločitev se lahko v 15-dnevnem pritožbenem roku pritožijo stranski udeleženci v postopku, to so okoljevarstvene organizacije, ki so nekatere po poročanju Radia Slovenija že napovedale pritožbo zoper izdano okoljevarstveno soglasje Agencije RS za okolje, kar bi sam postopek podaljšalo za nedoločen čas.

Kanadsko-avstrijski avtomobilski gigant Magna Steyr želi v Sloveniji, v Občini Hoče Slivnica, postaviti obrat – lakirnico – in pričeti s proizvodnjo v jeseni 2018. Že ob izdaji okoljevarstvenega soglasja so napovedali, da so na gradbeno dovoljenje pripravljeni čakati do konca septembra, sicer bodo izbrali plan – B – izgradnjo tovarne na Madžarskem.

V prvi fazi bi v Magni Steyr dobilo zaposlitev okrog 400 delavcev, kar je za Maribor z okolico izjemnega razvojnega pomena. Tega se zavedata tudi dva bivša župana mesta Maribor, prof. dr. Alojz Križman in mag. Boris Sovič, ki sta za Večer zapisala: »Kot človeka, ki sva nekoč imela čast voditi univerzitetno mesto Maribor, se čutiva dolžna opozoriti, da je treba ob okoljskih upoštevati tudi druge potrebe naših ljudi in tega prostora.«

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.