Policisti so začeli s stavko. Čemu, sicer verjetno še sami ne vedo, a kot pravi glavni sindikalist, policisti zahtevajo odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katere naj bi policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače.

OBJAVLJAMO PLAČE POLICISTOV

Proti Janši nastrojenemu predsedniku sindikata Roku Cvetku, smo že ob napovedi stavke postavili par vprašanj, pa do sedaj še nismo dobili nobenega odgovora. Že 22. decembra smo predsednika sindikata vprašali sledeče:

  • -Ali ste navdih za plakat dobili pri levičarskih skrajnežih?
  • Kaj pest pomeni? Da se moramo državljani bati policistov?
  • Kako boste stavkali, če bo še vedno v uporabi odlok prepoved gibanja in zbiranja?
  • Se vam zdi napoved stavke v času, ko je napovedano ponovno poslabšanje epidemiološke slike v Sloveniji odgovorno ravnanje?
  • Ali po vašem sodi leva politika, v policijo in vaš sindikat?

Očino naš medij ni vreden da bi dobil odgovore na zastavljena vprašanja. Je pa, kot je obljubil minister včeraj objavil seznam plač policistov. Plače policistov se gibajo od 9500 evrov bruto, kolikor dobi plačo vodja preiskave do 940 evrov bruto, kolikor dobi policist pripravnik.

Plače policistov si lahko ogledate TUKAJ!

Hojs na zahteve odgovarja, da so sindikalisti s prejšnjo vlado “podpisali sporazum, ki je maček v žaklju”. Navedel je, da je bila neodvisna analiza, o kateri so se dogovorili v stavkovnem sporazumu, opravljena. “Analiza je na žalost pokazala, da njihove zahteve niso upravičene in vlada ni imela druge izbire, kakor da to analizo, ki je bila neodvisna, potrdi,” je povedal.

Minister pa se strinja z zahtevo, da se policisti izvzamejo iz enotnega plačnega sistema. Poudaril je, da je to predlagal tudi sam, ko je prevzel ministrstvo. Povedal je tudi, da bo vladi posredoval predlog glede napredovanj policistov. “To sem konec koncev jaz predlagal njim, da se ta napredovanja omogočijo. To pomeni, da se tisto ocenjevanje premakne, ne iz meseca novembra, ampak v spomladanske mesece, torej v mesec april,” je dejal, poroča STA.

Na policijski sindikat smo ponovno poslali kup vprašanj, mogoče pa se nas tokrat usmilijo in nam odgovorijo.

PM