Poskrbite za varnost štirinožnih prijateljev v avtomobilu

Vir: Pixabay

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS)  je v sodelovanju s Policijo in drugimi partnerji opozorila na pasti nevarnega oziroma neustreznega prevoza psov, ki so bolj ali manj redni družinski sopotniki v osebnih avtomobilih. Na prevoz psa se moramo pripraviti in poskrbeti za svojo in njegovo varnost.

Strokovnjaki za prometno varnost v praksi ugotavljajo, da lastniki psov, V Sloveniji je konec leta 2017 bilo registriranih 230 tisoč psov, dajejo premalo poudarka varnemu prevozu psov. Policisti se z živalmi v prometu srečujejo na več področjih. Eno je področje prometnih prekrškov. »Lastniki vozijo pse na zadnjih sedežih, na polici, v prtljažniku, med sopotnikovimi nogami, večkrat vidimo, da psi molijo glavo skozi okno … Vse to je zelo nevarno, saj pes v primeru prometne nesreče, če ni pripet ali v boksu, nenadzorovano leti po avtomobilu ali celo poleti iz vozila, pri čemer lahko poškoduje sebe, voznika in druge potnike,« je povedal mag. Ivan Kapun, vodja sektorja prometne policije. Policija v večini primerov, ko opazi tovrstno nepravilno ravnanje, lastnike nanj opozori in jim svetuje, kaj naj storijo, da bo prevoz njihovih ljubljenčkov varen. Globa za nepravilen prevoz domačih živali znaša 40 evrov. Lani so jih policisti izrekli nekaj več kot 300.

Inštruktor varne vožnje Janez Marolt iz AMZS je opozoril, da je pes, ki ni pripet ali v boksu, in se prosto premika po vozilu, dodatna motnja za voznika, saj odvrača njegovo pozornost od vožnje – lastnik se ukvarja s psom, ne pa z dogajanjem na cestišču. To povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče. Ob čelnem trku pri hitrosti 90 km/h se masa potnikov ali tovora poveča za skoraj 80-krat, masa 20-kilogramskega psa bo tako znašala več kot tono in pol. Posledice takšnega trka so lahko usodne za vse voznika, potnike in psa.

Za prevoz psa je naj primernejši transportni boks, v katerem se pes počuti dobro, se umiri in običajno med vožnjo spi, saj se v takšnem primeru ne obremenjuje z okolico in je zanj najvarnejši prevoz. Boks mora biti v prtljažniku pritrjen. Poleg boksa je pravilen način prevoza psa tudi s pomočjo oprsnice, ki se pritrdi na eno od čvrstih točk v avtu. Na tržišču je na voljo oprsnica z enostavnim karabinskim pripenjanjem na avtomobilski varnostni pas na zadnji klopi in oprsnica z dvojnim pripenjanjem, ki jo pripnemo na ključavnici varnostnih pasov levo in desno od psa. Takšna oprsnica oprime psa na obeh straneh in ga zadržuje na enem mestu. Oprsnica ni tako varna kot boks, ena izmed njenih pomanjkljivosti je, da pes na sedežu nima trne podlage, zato Policija in vodniki reševalnih psov prevažajo pse v transportnih boksih

J. L.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
50%
1km/h
75%
24°C
25°
23°
21°
Mon
14°
Tue
13°
Wed
13°
Thu
14°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.