Odvzema krvi na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor trikrat v tednu

V UKC Maribor, Centru za transfuzijsko medicino, so spremenili urnik odvzema krvi. Krvodajalci lahko kri po novem darujejo tudi ob ponedeljkih.

Zaradi nižjih zalog 0 poz in 0 neg krvi posebej vabijo na redne akcije krvodajalce z omenjenimi krvnimi skupinami. Kri lahko darujete v ponedeljek in četrtek med 7.00 in 11.00 uro ter v torek med 7.00 in 17.30 uro.

V Sloveniji  je darovanje krvi prostovoljno, anonimno in brezplačno že od leta 1953. Krvodajalstvo je humano dejanje s katerim zdrav človek daruje del sebe, da bi pomagal drugemu.  Kljub izrednemu napredku medicine danes še vedno ni na voljo umetne krvi. Edini vir krvi kot nenadomestljivega zdravila je zdrav človek.

Krvodajalec je lahko vsaka zdrava oseba stara od 18 do 65 let, ki tehta najmanj 50 kg. Ženske lahko dajo kri vsake 4 mesece, moški vsake 3 mesece. Kri nikoli ne smejo dati: osebe, okužene z virusom HIV, in njihovi spolni partnerji; osebe, ki so si kadar koli vbrizgavale droge; moški, ki so imeli spolne odnose z drugimi moškimi; osebe, ki za spolne odnose prejemajo plačilo ali drogo in osebe, okužene z virusom zlatenice (hepatitis B in C).

Poleg odvzema polne krvi v UKC Maribor opravljajo še odvzeme plazme, kar se imenuje plazmafereza in odvzeme posameznih celičnih komponent krvi, kar se imenuje citafereza. Odvzem polne krvi traja približno 5 do 10 minut in se odvzame 450 ml krvi, kar je največ 13% celotnega volumna krvi in je neškodljivo za dajalca. Plazmarefeza je postopek zbiranja plazme s pomočjo celičnega ločevalca, pri katerem krvodajalcu odvzamejo polno kri, izločijo plazmo in vrnejo krvne celice nazaj v krvni obtok. Krvodajalcu odvzamejo okoli 500 ml plazme in poseg traja približno pol ure. Citafereza je postopek ločevanja in zbiranja krvnih celic s pomočjo celičnega ločevalca, pri katerem odvzamejo polno kri, izločijo želene krvne celice, ostale sestavine krvi pa postopno vračajo nazaj v krvni obtok. Citafereza je daljši postopek in traja približno 90 minut.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.