Poziv Evropske komisije Sloveniji in Hrvaški k nadaljevanju dialoga

Evropska komisija natančno spremlja, kaj se dogaja pri implementaciji arbitražne razsodbe glede meje med Slovenijo in Hrvaško. Ponovno je pozvala Slovenijo in Hrvaško, naj nadaljujeta dialog in se izogibata dejanj, ki bi škodila dvostranskim pogovorom. Tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva je včeraj v Bruslju povedala, da je komisija pri določitvi meje po sodbi arbitražnega sodišča pripravljena pomagati in da bo reagirala glede na razvoj dogodkov na obeh straneh.

Andreeva je še povedala: “Komisija je še naprej pripravljena prispevati ali olajšati proces uveljavitve končne razsodbe arbitražnega sodišča na najboljši način,” in napovedala, da bo komisija znova obravnavala to vprašanje in razpravljala, kako lahko prispeva k polni in pravični uveljavitvi arbitražne razsodbe. Pojasnila je, da kdaj bo arbitražna sodba uveljavljena, je odvisno od nadaljnjega razvoja dogodkov in da od srečanja premierja Slovenije Mira Cerarja in Hrvaške Andreja Plenkovića, 19. decembra v Zagrebu, ni nobenega razvoja, saj sta obe državi ostali vsaka pri svojem.

Slovenija je opolnoči, 30. decembra 2017, začela uveljavljati arbitražno odločitev o meji s Hrvaško, iztekel se je namreč šestmesečni rok, ki ga je določilo arbitražno sodišče za implementacijo razsodbe. Zjutraj 30. decembra 2017 so v slovensko morje vplule tri hrvaške ribiške ladje v spremstvu hrvaške policije. Slovenska policija jih je opozorila, da so v slovenskem morju in da so nezakonito prestopile državno mejo ter s tem v prekršku in jih popisala. Kasneje je v slovensko morje vplul še ne ribiški čoln, za katerega pa je bilo ugotovljeno, da vplul zaradi okvare. Na ta dogodek in napoved, da bo slovenska policija hrvaškim ribičem izrekla denarne kazni, se je naslednji dan odzvalo hrvaško zunanje ministrstvo, da Slovenija nima pravice uveljavljati svojih predpisov na območju Hrvaške.

Sicer pa so novoletni prazniki minili brez večjih incidentov na meji med Slovenijo in Hrvaško.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.