Pozor, pozor, Ekološka katastrofa v Radvanjskem potoku. Je ogroženo tudi zdravje ljudi?

slika je simbolna

Ekološka nesreča, ogroženo zdravje prebivalcev?

V Radvanjskem potoku se je ponovno zgodila ekološka katastrofa, v potok se je izlila kanalizacijo, možno je tudi, da je ogroženo zdravje prebivalcev. Radvanjski potok teče po območju izrednega ekološkega in vodovarstvenega pomena. Pred dnevi se je zamašil odvod v kanalizacijski sistem pri čemer se je v potok steklo polno fekalij. Mariborska ribiška družina je nesrečo označila za tragedijo, ekološko katastrofo. Fekalna voda je drla iz celotnega naselja ob Pohorski vzpenjači, piše portal Maribor24.

Potok v dolžini treh kilometrov je poln fekalij. Poginilo je okvirno 47 kilogramov rib.” Številka je zaenkrat še okvirna, v naslednjih dneh se pričakuje, da bo ta strmo narasla.

Radvanjski potok sicer izvira na območju Pohorja, kjer je izvir izredno čist, sedaj pa je potok milo rečeno greznica. Gre namreč za pitno vodo, ki je sedaj popolnoma onesnažena. Ko bo prišlo deževje bo vse skupaj odneslo še v podtalnico. Ribiška družina trenutno predvideva, saj oprijemljivih dejstev še nimajo, vsekakor pa je dejstvo, da bo poginilo še več živali, izključena pa ni niti ogroženost zdravja prebivalcev ob potoku in okolici.

Na katastrofo so se odzvali tudi pri Nigradu, kjer opozarjajo, da plenice, damski vložki, cunje in še marsikaj druga ne spada v straniščno školjko. Prav to bi naj povzročilo zamašitev odvoda v kanalizacijskem sistemu in razlitje fekalnih odpadnih vod iz revizijskega jaška neposredno v Radvanjski potok. Po ocenah strokovnjakov bo potrebnih več let, da se bo življenje v potoku ponovno pojavilo, so še zapisali na portalu Maribor24.

M.G.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.