Vir: Pixabay

Previdno, na uporabnike mobilnih naprav s sistemom Android preži nov trojanski konj. Kaj storiti, če ste odprli problematično povezavo?

Pazite, nov trojanski konj!

V Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT poročajo o vrsti prijav SMS sporočil, ki vabijo k ogledu fotografije na spletni povezavi. V večini primerov te preko več preusmeritev vodijo do spletne strani lažnih nagradnih iger v imenu različnih slovenskih podjetij.

Pregled omenjenih spletnih naslovov je pravzaprav razkril različne možne scenarije:

  • preusmeritev vodi do spletne strani z lažno nagradno igro, kjer se zlorablja grafične elemente in imena različnih slovenskih podjetij;
  • preusmeritev vodi do strani različnih spletnih igralnic;
  • preusmeritev vodi do spletne strani, iz katere se prenese mobilna aplikacija.

Prav pri slednji možnosti gre najverjetneje za poskus zlorabe naprave uporabnika. Piše Maribor.info.

Skrita aplikacija zahteva pravice za dostop do upravljanja z omrežnimi povezavami, grobe geolokacije in pisanja na zunanje pomnilne naprave. Ob vzpostavitvi povezave z omrežjem se na telefonu začne prenos in prikazovanje reklamnih sporočil v intervalu 40 sekund, prav tako so na oddaljen naslov posredovani podatki o napravi z nameščeno aplikacijo. Uporabnika operacijski sistem naprave pred prenosom in namestitvijo sicer opozori, da gre za verjetno zlonamerno aplikacijo, a če v nastavitvah privzeto blokado izklopimo, namestitev vendarle steče.

Previdno torej pri uporabi mobilnih telefonov.