Pozor! Prihaja nova podražitev plina in elektrike?

slika je simbolna

Približuje se datum, ko bo nehal veljati ukrep nižje stopnje davka na dodano vrednost na elektriko, zemeljski plin, daljinsko ogrevanje in les za kurjavo. To pomeni, da bodo storitve ponovno dražje!

Lani avgusta je državni zbor sprejel zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov (ZNUDDVE). Glavno določilo zakona je začasno obračunavanje in plačevanje DDV po nižji, 9,5-odstotni stopnji za dobavo električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo in velja od 1. septembra lani do 31. maja letos. Konec meseca se počasi bliža, s tem pa tudi nižje cene elektrike in zemeljskega plina, pa že sedaj so bile cene visoke. Kaj bo naredila vlada? Bo ponovno podaljšala znižanje stopnje za DDV? Piše spletni portal Žurnal24.

Koliko bodo torej v povprečju višji mesečni zneski na položnicah, če vlada ukrepa znižane stopnje DDV ne podaljša. Iz naslova obračunane višje stopnje DDV se bodo položnice za energente podražile za 11 odstotkov. Mesečne položnice za elektriko bodo višje od nekaj evrov pa do nekaj čez 20 evrov pri večjih porabnikih. Približno za toliko bodo višje tudi mesečne položnice za zemeljski plin, če bi skozi celo leto plačevali enakomerne zneske in ne po dejanski mesečni porabi.

Za tiste, kise grejete na pelete. Trenutna cena peletov je okoli 430 evrov za tono, junija tako lahko pričakujemo, da bodo ponudniki dvignili cene vsaj za 11 odstotkov, kolikor znaša podražitev zaradi prehoda iz nižje na višjo stopnjo DDV, torej lahko predvidevamo, da se bo cena povzpela na približno 480 evrov za tono.

Počakajmo torej do konec tega meseca in upajmo, da vlado sreča pamet, ter da  podaljša znižanje stopnje za DDV.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.