Pozor. Telemachovi uporabniki lahko od septembra dalje ostanejo brez mobilnih frekvenc!?

Vir: Pixabay

Telemachu naj bi predvidoma septembra odvzeli frekvenco za mobilno telefonijo. Zgodba se vleče še v čas Tušmobila, ko naj bi Mirko Tuš frekvence dobil na nedovoljen način, Tušmobil je kasneje prevzel Telemach.

Telemach bo ostal brez mobilne frekvence

Mobilni operater Telemach bo predvidoma septembra ostal brez mobilne frekvence. To so za Delo potrdili pri Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos). Natančno koliko uporabnikov v Sloveniji uporablja Telemachovo mobilno telefonijo ni znano, a naj bi jih bilo preko 100.000.

Agencija je namreč izdala odločbo, s katero namerava družbi Telemach s 30. septembrom letos odvzeti 2 x 5 MHz v frekvenčnem pasu 2100 MHz. Obenem agencija namerava do tega datuma izpeljati javni razpis in podeliti te frekvence. Javni razpis je že pripravila, prav tako je na vlado že posredovala predlog izklicnih cen. Da bi zaščitila uporabnike storitev Telemacha, ter jim zagotovila čim bolj nemoteno uporabo storitev, je agencija v javnem razpisu predvidela tudi prehodno obdobje, v katerem bi imel Telemach zagotovljeno možnost najema frekvenc, če jih na razpisu ne bi sam pridobil. Pišejo Slovenske novice.

Kaj pravi Telemach

Zagotavljanje storitev mobilnih komunikacij je funkcija frekvenc, tehnologije, topologije in drugih faktorjev. Telemach je že v 2016 pridobil dodatnih 30 MHz parnega spektra v pasovih 2100 in 1800 MHz, tako da ne obstajajo uporabniki, ki bi bili vezani izključno na pas, ki je predmet odločbe. Telemach bo tako še naprej nemoteno in kakovostno zagotavljal vse storitve vsem uporabnikom.

Strahu torej ni, ali pač?

M.G.