Pozor! V soboto ponovno spremembe pri vstopu v državo

Mateja Logar (zajem slike, novinarska konferenca vlade)
Mateja Logar (zajem slike, novinarska konferenca vlade)

Na današnji novinarski konferenci sta sodelovala direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje g. Milan Krek in vodja Svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje doc. dr. Mateja Logar. Maja Bratuša je predstavila aktualno epidemiološko sliko, pa tudi najnovejše vladne odločitve.

Od sobote, 10. julija, spremenjeni pogoji za vstop v državo

Vlada je na današnji seji podaljšala ukrepe, ki že veljajo, in spremenila odlok o določitvi pogojev za vstop, ki bo veljal od sobote do vključno srede, 14. julija 2021.

Pri vstopu v Slovenijo iz t. i. zelenih držav sprememb ni.

Za osebe, ki v Slovenijo vstopajo iz držav na oranžnem seznamu, pa je nekaj sprememb. V državo bodo lahko brez napotitve v karanteno lahko vstopali vsi, ki imajo ali evropsko digitalno potrdilo ali digitalno covidno potrdilo tretje države. Oseba, ki ne bo predložila ustreznega dokazila, bo napotena v desetdnevno karanteno na domu. Tujcu brez prebivališča v Sloveniji bo vstop dovoljen le z napotitvijo v karanteno in če lahko nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo v karanteni.

Oseba, ki prihaja z območja na rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. Potrdilo o prebolelosti in potrdilo o cepljenju se upoštevata tudi, če sta del digitalnega covidnega potrdila (EU ali tretja država). Oseba, ki takega dokazila ne bo predložila, bo napotena v karanteno na domu za deset dni. Tujcu brez prebivališča v Sloveniji bo vstop dovoljen le z napotitvijo v karanteno, če predloži negativni rezultat testa PCR in če lahko nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo v karanteni.

Oseba, ki prihaja z območja na temnordečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. Potrdilo o prebolelosti in potrdilo o cepljenju se upoštevata tudi, če sta del digitalnega covidnega potrdila (EU ali tretja država). Oseba, ki ne predloži takega dokazila, se napoti v karanteno na domu za deset dni. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo ne dovoli.

S spremembami odloka se zmanjšuje tudi število izjem za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu.

Logar: Vsi preventivni ukrepi so še naprej nujni

Vodja strokovne skupine, infektologinja Mateja Logar je podrobneje predstavila različico delta novega koronavirusa. Čeprav za to različico zbolevajo predvsem mladi in je potek bolezni večinoma blag, pa je opozorila tudi na prenos virusa z mladih na starejše. Ker je različica delta bolj kužna kakor njene predhodnice, so preventivni ukrepi nujni: maske v notranjih prostorih (če ni izpolnjen pogoj PCT), medosebna razdalja, higiena kašlja in rok.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.