Praznujemo veliki šmaren

Praznik Marijinega vnebovzetja, ali veliki šmaren, ki ga obhajamo danes, 15. avgusta, spada med najstarejše Marijine praznike. Nastal je v Jeruzalemu, kjer je bila cerkev ‘Marijinega počivališča’ na poti v Betlehem, kjer je rodila Jezusa.

Pri Slovencih je praznik Marijinega vnebovzetja izredno priljubljen in ima različna imena. Največkrat mu pravimo veliki šmaren, pogosto velika maša, nekoliko redkeje pa velika gospojnica. Na današnji praznik je zato veliko romarskih shodov pri številnih Marijinih božjepotnih svetiščih. Danes je v Sloveniji okoli 2.700 cerkva, med katerimi jih je skoraj 400 posvečenih Mariji.

Največje romarsko središče je prav gotovo Brezjah na Gorenjskem, katere so postale pravo romarsko središče Slovencev.

Največja Štajerska romarska pot, pa je cerkev na Ptujski gori, ki je bila zgrajena okoli leta 1410. V cerkvi je najbolj znana umetnina relief Marije Zavetnice s plaščem (narejen okoli 1410), ki velja tudi za ena največjih ohranjenih mojstrovin tedanjega časa. Pod Marijinim plaščem je upodobljenih 82 oseb, kar predstavlja dragoceno zbirko portretov ljudi takratnega časa.

Slika: radio Ognjišče (spletna stran Ptujska gora

Uredništvo portala e-maribor.si vam želi lepo praznovanje velikega šmarna.

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.