Preberite si neustavne parole Levice. Zorčič ne bo sklical seje.

levica
Levica, slika twitter

Zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali program Levice, so v začetku meseca vložili poslanci SDS in NSi. Po njihovi oceni program Levice namreč kaže na možnost protiustavnega delovanja. Piše Demokracija.

“Sporni” program stranke Levica

  • Uresničitev takšne družbe zato zahteva široko, vključujoče in demokratično družbeno gibanje, ki bo že v boju zoper kapitalizem izgradilo strukture in oblike organiziranja, ki praktično uresničujejo socialistična načela.
  • Svoboda, vsake štiri leta izbirati svojega gospodarja, še ni demokracija.
  • Naš dolgoročni cilj je odprava kapitalizma in uvedba gospodarjenja, ki bo zagotavljalo blaginjo vseh prebivalcev (aktivnih in neaktivnih), brez ogrožanja našega življenjskega okolja. Ekosocialistično gospodarstvo bo temeljilo na treh stebrih: 1. na delavskem upravljanju, 2. na družbeni in skupnostni lastnini, 3. na demokratičnem planiranju.
  • Na politični ravni z oblikovanjem in uvajanjem novih oblik sodelovanja skupnosti pri soodločanju o javnih zadevah, kot so participativni proračun, neposredna demokracija na lokalni ravni (z zbori občanov in javnimi skupščinami) in nadomeščanje predstavniškega sistema z neposredno udeležbo v soodločanju in delegatskim sistemom.”
  • Evropska unija je v praksi najbolj razvit primer ordoliberalnih načel in praktična demonstracija njihovih škodljivih učinkov.”

“Družbena in skupnostna lastnina: Ne delamo si iluzij, da bi se lahko ekosocializem organsko razvil iz kapitalizma. Da bi postavili stebre ekosocialističnega gospodarstva, bomo morali odpraviti pogoje kapitalističnega izkoriščanja. V sistemu delavskega upravljanja bo zato poslovodstvo odgovarjalo delavskemu kolektivu, kar pomeni odpravo kapitalističnega menedžmenta v podjetjih. Lastništvo podjetij bomo prenesli v roke države in lokalnih skupnosti, ter ustanovili delavske, kmečke in potrošniške zadruge. Zato bomo spremenili nosilce kapitala in socializirali dobičke. Z demokratičnim planiranjem želimo regulirati tržne procese in jih postopno nadomeščati z organiziranimi procesi. Prepreko v tem smislu predstavlja vrsta obstoječih mednarodnih, evropskih in domačih pravil in institucij.” 

Program stranke Levica pravi tudi naslednje: Družbena in skupnostna lastnina produkcijskih sredstev: Zasebna lastnina produkcijskih sredstev omogoča, da si manjšina lastnikov prisvaja produkte dela vseh, ki smo za preživetje prisiljeni prodajati svojo delovno silo. Prevlada družbene lastnine je način, ki zagotavlja, da je naše skupno produktivno delovanje usmerjeno v svoboden razvoj vseh, ne pa v zasebne cilje kapitalistov, menedžerjev ali državnih birokratov.” 

Program stranke Levica pravi tudi tole: “Naš dolgoročni cilj je odprava kapitalizma in uvedba gospodarjenja, ki bo zagotavljalo blaginjo vseh prebivalcev (aktivnih in neaktivnih), brez ogrožanja našega življenjskega okolja. Ekosocialistično gospodarstvo bo temeljilo na treh stebrih: 1. na delavskem upravljanju, 2. na družbeni in skupnostni lastnini, 3. na demokratičnem planiranju.”

Zgornji zapisi so po oceni podpisnic in podpisnikov izredne seje v nasprotju s 33., 67. in 69. členom Ustave RS, ki govorijo o pravici do zasebne lastnine in dedovanja (33. člen), o lastninski pravici (67. člen) in o pogojih, ki jih določa Ustava RS za razlastitev (69. člen). Hkrati ugotavljamo, da so navedene izjave tudi v nasprotju s 1., 2. in 3. členom Ustave RS.

Zorčič seje ne bo sklical!

Zorčič pa je po prejemu mnenja parlamentarne zakonodajno-pravne službe (ZPS), za katerega je zaprosil, danes sporočil, da seje DZ ne bo sklical, saj da za to niso izpolnjeni ustavni, zakonski in poslovniški pogoji. A ustava je v 85. členu jasna. Zorčič je sejo po ustavi RS dolžan sklicati!

P.M.


Preberite tudi:

Program stranke Levica, ki naj bi rušil parlamentarno demokracijo

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.