Pred 30-imi leti smo prvič (lahko) praznovali Božič!

Pred 30-imi leti smo prvič (lahko) praznovali Božič!

30 let je minilo od takrat, ko smo lahko po komunistični diktaturi prejšnjega režima Slovenci lahko svobodno praznovali Božič.

Medtem, ko je bil v svetu Božič eden najlepših praznovanj, ga takratna Jugoslavija, katere del smo bili tudi Slovenci ni smela praznovati. UDBA je nadzirala ljudi, ki so si drznili obiskati polnočnice, jelka so se prodajale po božiču. To so bile novoletne jelke! Božič v takratni Jugoslaviji ni bil dela prosti dan.7

Še leta 1987 je Kučan izjavil, da ni potrebe po praznovanju božiča.

Na božični dan 1991 v Sloveniji ni bilo večjih dogodkov, če izvzamemo verske obrede in družinska slavja. To je bil drugi božič, ki se je po več desetletjih obhajal kot dela prost dan, in prvi Božič v samostojni Sloveniji. Ljudje so nestrpno pričakovali mednarodno priznanje mlade države, saj je bil kot ključni dan napovedan 15. januar 1992. Piše portal Prava. A bil je to dan poln upanja v prihodnost samostojne Slovenije. Bil je dan, ko so si Slovenci dejansko lahko voščili Božič. Bil je dela prosti dan. Bil je praznik!

Nekateri pa še 30 let po tem, ko se v Sloveniji praznuje Božič, niso zmožni božičnega voščila. Govorijo pa o povezovanju in sodelovanju. Ponosni nasledniki, bi očitno radi Slovencem vzeli še Božič!

Si bomo res morali Božič res spet izboriti sami ?

P.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA

   

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.