Predsednik krščanskega foruma SDS, ostro proti prepevanju partizanskih pesmi v cerkvi

sveta gora, slika Facebook
Predsednik krščanskega foruma SDS, ostro proti prepevanju partizanskih pesmi v cerkvi

Je za v cerkev primerno prav vse, tudi “Hej brigade” in “Na juriš”? To se sprašujejo mnogi verniki, še posebej tisti, ki se jim zdi potvarjanje zgodovine nesprejemljivo.

Partizanske pesmi v Cerkev nikakor ne sodijo?

V baziliki Kraljice Svetogorske na Sveti Gori nad Solkanom je pater Bogdan Knavs s somaševalci prejšnjo soboto, kot že vse od leta 2013, daroval mašo za partizane in vse žrtve druge svetovne vojne. A, petje partizanskih pesmi v cerkvi, pa je dejanje, kjer kristjani ne morejo ostati ravnodušni.

Glede dogajanja na Sveti Gori in petja komunističnih revolucionarnih pesmi v cerkvi je za naš portal e-Maribor podal izjavo tudi predsednik krščanskega foruma SDS, Dejan Škvarč: “

Čutim se osebno prizadetega. Sveta Gora je moje priljubljeno svetišče, tja sem v otroštvu redno zahajal z družino, vsako leto imamo z moja župnijo Šturje OB koncu septembra TUDI zahvalno romanje. Komunizem je Cerkev zelo prizadel, skoraj na vseh področjih. Izvrševalci te ideologije so na primer odgovorni tudi za smrt šturskega mučenca in duhovnika Filipa Terčelja. Konkreten primer. Bil je velik domoljub in borec proti fašizmu. Januarja 1946 so ga komunisti mučili in likvidirali zgolj zaradi tega, ker je bil kristjan in nevaren novi oblasti. Za vso njegovo borbo proti fašizmu je tako za “nagrado dobil kroglo v glavo”. In teh likvidacij in mučenj in pregajanj je bilo na slovenskem na tisoče. Sledil je polstoletni molk in strah, saj si je komunizem želel Cerkev in vero podrediti. Sedaj se v Cerkvi prepevajo te ideološke pesmi, ki so duhovna podstat te naše krvave in totalitarne preteklosti. Te pesmi v Cerkev nikakor ne sodijo. Ali je res že vse relativno postalo in lahko že vsak dela kar se mu zljubi? Kje je občutek za Sveto, za sočutje do pobitih in mučenih, trpečih? Zakaj s takimi mašami pater Knavs in njegovi pomagači izzivajo? Vsi smo Božji otroci in vsak je vabljen k maši in osebnemu spreobrnjenju. A vrednote in pesmi, ki predstavljajo tak razdor in krvave roke ideologije ne sodijo k maši. Upam, da se bo Cerkveni vrh s koprskim škofom in ljubljanskim nadškofom ustrezno odzval.” Je za naš portal povedal Dejan Škvarč.

Pod Marijinim oltarjem so tako doneli refreni najbolj udarnih partizanskih pesmi, kot je “Udarinavali, usekaj, izpali, na juriš, o-hej, partizan,” ter “Na slovenskem smo mi gospodar,” “Hej brigade”” in tako naprej. Kot bi se norca delali iz kristjanov in nasilno pobitih ljudi izpod komuniatičnega režima.

P.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.