Domov KORONAVIRUS Predstavljamo osnutek novega predloga pomoči, PKP 9

Predstavljamo osnutek novega predloga pomoči, PKP 9

Objavil: e-maribor
maska slovenija sloveniji

Okužbe s koronavirusom upadajo, a pomoč nekaterim gospodarskim panogam je še kako potrebna. Zato vlada pripravlja že 9 paket pomoči.

Vlada pripravlja deveti paket pomoči

Nov, še neusklajeni osnutek PKP9, ki so ga spisali na gospodarskem ministrstvu, predvideva dodatno širjenje pomoči panogam, prizadetim zaradi epidemije. Tokrat bi poleg nastanitvenih dejavnosti ter turizma radi pomoč razširili še na gostinstvo, kulturo, športne in prireditvene dejavnosti. Piše, Domovina.je-

V osnutku predloga zakona so tako predvideni novi boni za prebivalce, tokrat v vrednosti 50 evrov, a jih bo mogoče koristiti precej širše kot lanske. Predvidoma pa se obeta tudi podaljšanje pomoči gospodarstvu v obliki nadomestila za čakanje na delo ter mesečnega temeljnega dohodka.

Predlog zakona bodo sicer danes predvidoma predstavili zaposlenim v turizmu, okvirno konec tedna pa naj bi bile natančne in usklajene podrobnosti predstavljene javnosti. Do končnega sprejetja se torej še lahko spremeni.

  • Novi boni. Letošnji bi bili po predlogu vredni 50 evrov ter unovčljivi tako za turistične nastanitve, pri turističnih agencijah, pa tudi v gostinstvu, za športne in kulturne dejavnosti, obisk prireditev, živalskih vrtov ali botaničnih vrtov, pa tudi v igralnicah in zabaviščnih parkih. Bone bi prejeli vsi, ki bi imeli 30. junija stalno prebivališče v Sloveniji, prenosljivi pa bi bili med bližnjimi sorodniki (otroci, starši, stari starši, bratje, sestre). Unovčiti bi jih bilo potrebno do konca leta.
  • Enkratna pomoč najbolj prizadetim panogam s področij gostinsko-nastanitvene dejavnosti ter organizacije razstav, sejmov, srečanj, organizacije potovanj, igralništva, športnih dejavnosti in prostega časa, ki so jim prihodki glede na leto 2019 upadli najmanj 10 odstotkov, pomagala tudi z enkratno pomočjo v višini desetine izpadlih dohodkov. Pomoč je predvidena tudi za prevoznike, in sicer bi nadomestilo za občasne avtobusne prevoze in prevoze s kombinirami vozili veljalo do 30. septembra. Nadomestilo za stoječi avtobus bi znašalo 33,30 evra na dan za avtobus in 20 evrov na dan za kombinirano vozilo.
  • Podaljšanje mesečnega temeljnega dohodka. Mesečni temeljni dohodek bi se po predlogu podaljšal za podjetnike, registrirane najpozneje 1. marca, in sicer predvidoma do konca septembra z možnostjo podaljšanja. Višina mesečnega dohodka bi se dvignila še za 100 evrov na 1200 evrov, prav tako bi se mesečni temeljni dohodek za 100 evrov (na 800 evrov) dvignil samozaposlenim v kulturi, medtem ko bi jim država še naprej plačevala tudi prispevke, ki jih ne plačuje podjetnikom. Za kmete bi mesečni temeljni dohodek predvidoma znašal 1040 evrov.
  • Podaljšanje subvencioniranja krajšega delovnega časa in nadomestila za čakanje na delo se podaljša do konec letado konca leta. Višina subvencije znaša 80 odstotkov nadomestila plače in je omejena z višino povprečne plače. Prav tako bi se podaljšalo nadomestilo za izgubljen dohodek zaradi karantene ali nezmožnosti dela zaradi varstva otroka.

To so osnutki nove pomoči države gospodarstvu in ljudem združeni v PKP 9.

P.M.

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.