Alja Domjan je ena najmlajših kandidatk za Evropsko poslanko. Kandidira na skupni listi SDS – SLS. Odraščala je v Radencih, gimnazijo je obiskovala v Murski Soboti, nato pa jo je študijska pot pripeljala v Ljubljano. Tekom študija je pridobila temeljna politološka in javnoupravna znanja, razvila razumevanje analize javnih politik in njene uporabe pri praktičnem poteku v odločevalskih procesih. Svoje znanje je obogatila z vsebinami iz prava, ekonomije in družboslovne metodologije. Za svoje diplomsko delo z naslovom »Strankarska identifikacija kot dejavnik volilnega vedenja skozi čas«, je prejela Priznanje sklada profesorja Klinarja za najboljše diplomsko delo z uporabo podatkov ADP. V okviru podiplomskega študija Politologija–politična teorija je z odliko zagovarjala svoje magistrsko delo in pridobila naziv magistrica politologije.

 

Zakaj ste se tako mlada odločila za politiko? Že kot majhna sem bila občutljiva na neenako obravnavo, krivice, nedelovanje sistema in neizkoriščanje vseh potencialov posameznika ali določene regije.  Moje odraščanje so zaznamovali številni trenutki, ob katerih bi bilo včasih bolje da bi bila tiho. Ponosna sem nase, da me niso utišali. Moja politična pot se je začela v Slovenski demokratski mladini, podmladku največje stranke v Republiki Sloveniji. SDS mi je ponudila priložnost, da rastem in si širim obzorja ter sooblikujem politiko mladih.

Zakaj ste se odločila za stranko SDS? Slovenska demokratska stranka je stranka iskrenih ljudi. Ljudje smo različni in ko vsak prispeva svoj del nastane družina, ki nosi Slovenijo v srcu. V svoji sredini imamo toliko volje in aktivnih članov in članic, da je pogled v prihodnost vedno optimistična. V SDS smo že večkrat dokazali, da interese Slovenije postavljamo na prvo mesto. Sem ponosna Pomurska, Slovenka, Evropejka in članica SDS.Tako je. Sem tudi Občinska svetnica v občini Radenci, kjer so mi moji sokrajani mandat zaupali s preferenčnim glasom, na kar sem izredno ponosna

Ste  strankarsko zelo aktivni! kdo vas pri tem podpira? Tako je. Sem tudi Občinska svetnica v občini Radenci, kjer so mi moji sokrajani mandat zaupali s preferenčnim glasom, na kar sem izredno ponosna.

Kakšna je po vašem mnenju prihodnost Evrope? Prihodnost Evrope je po mojem mnenju optimistična. Verjamem, da bomo uspeli rešiti vsa nerešena vprašanja in ponovno slediti vrednotam na katerih je Evropa nastala. Moč Evropske unije je odvisna tudi od tega, do kolikšne mere bo uveljavljala načelo solidarnosti, saj je razvila dobre mehanizme razvojne pomoči. V SDS si želimo, da bi Evropa v prihodnosti ohranjala naš način življenja, ščitila svoje državljane, bila enakomerno razvita, imela dinamično gospodarstvo, skrbela za okolje in kmetijstvo, za mlade in starejše ter preganjala korupcijo. Vse to smo zapisali tudi v svojem manifestu.

Kakšna je po vašem mnenju  evropska politika do migrantov? Evropa mora pri tem vprašanju začeti spoštovati evropska pravila in zakonodajo, Dublinsko uredbo in Schengenski sporazum. Prav tako bi morala hitreje vzpostaviti operativno obmejno in obalno stražo, ki bi bila sposobna zaščititi naše zunanje meje. Razumem države članice, ki so zaradi terorističnih napadov začele varovati svoje torej notranje meje. Vsaka država bi varnost svojih državljanov morala postaviti na prvo mesto. Tudi Slovenija. Ko bomo dobro zavarovali skupno zunanjo mejo teh dilem več ne bo.

Kaj Evropa lahko stori za mlade? Evropa ima tukaj delne pristojnosti. V kolikor je močna politična volja pa seveda mladi pridejo na politično agendo. Zato je prav, da tudi mladi kandidiramo in oblikujemo prihodnost EU. Ta po mojem mnenju ponuja ogromno dobrih mehanizmov, ki jih države članice lahko izkoristijo. Tudi Slovenija bi jih lahko bolje. Zakaj jih nismo? Vprašajte Vlado RS! V SDS zmoremo več. In imamo rešitve tudi za problematiko mladih in mladih družin.

Kje vas lahko v tem volilnem času vidimo, slišimo? Lahko me boste srečali povsod po Sloveniji, sama zagovarjam neposreden stik z volilci, to počnem tudi kot svetnica. Zanimive prigode z volilne kampanje, soočenj in terena pa lahko spremlajte tudi preko Facebooka in Instagrama.

Bodite še naprej tako vztrajna in iskrena na svoji politični poti in veliko sreče na volitvah. Hvala!

slike: Alja Domjan

M.G.