Na današnji tiskovni konferenci vlade sta aplikacijo Ostani zdrav podrobno predstavila državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo Peter Geršak in direktor podjetja RSteam Primož Cigoj.

Namen aplikacije proti širjenju okužb s koronavirusom?

Namen aplikacije je, da se ob okužbi posameznika čim hitreje prekine veriga okužbe z novim koronavirusom. Imamo že delujočo aplikacijo, ki je prilagojena za slovenske razmere in jo testiramo skupaj z NIJZ-jem,” je na vladni tiskovni konferenci povedal državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak in pojasnil, da je zaradi prilagoditev nemške aplikacije za slovensko rabo treba izvesti natančne preglede delovanja aplikacije, testirati funkcionalnosti in zagotoviti ustrezno kibernetsko varnost. Težava, ki jo je imela nemška aplikacija, je v slovenski aplikaciji odpravljena.

Ne gre za sledenje!

Aplikacija bo do predvidenega roka predana v trgovine Google Play in Apple Store v pregled in objavo. Na samo hitrost objave pa na ministrstvu nimajo vpliva. “Po izkušnjah iz drugih držav pričakujemo, da bo aplikacija Ostani zdrav na voljo za namestitev v drugi polovici avgusta,” je dejal Geršak in še enkrat poudaril, da pri aplikaciji ne gre za sledenje, saj aplikacija nima dostopa do lokacijskih podatkov, nima dostopa do imenika telefona in nima dostopa do drugih podatkov na pametnih telefonih, iz katerih bi se lahko sklepala identiteta uporabnika aplikacije.

Pametna telefona si bosta preko blotooth tehnologije izmenjala naključni oddajni kodi, poleg te se bo zabeležil tudi čas srečanja in samo oddaljenost med telefonoma. Zabeležena ne bo niti lokacija niti ime uporabnika.” Kode se bodo zaradi varnosti spreminjale na 10 minut, po 14 dnevih se bodo iz telefonov izbrisale.

“V primeru, da ste bili okuženi, prejmete od epidemiologo 10-mestno kodo, vneste v app, pošjete na strežnik. Na ta način boste prostovoljno obvestili uporabnike, ki so bili v stiku z vami, da so bili v stiku z okuženo osebo,” pojasnjuje Cigoj.   Aplikacija obveščenih uporabnikov bo na pametnem telefonih izračunala stopnjo tveganja okuženosti. Obveščeni uporabnik bo lahko dobil informacijo o nizki stopnji tveganja, informacijo, da je stanje tveganja še nepoznano in najvišjo, rdečo stopnjo tveganja.

Na našem portalu bomo v avgustu to aplikacijo tudi med prvimi preizkusili in vam delovanje podrobno opisali!

MG